Nagyvilág

15 évig is eltarthat a terrorellenes harc

Nagy-Britanniának közel tizenöt éves küzdelemre kell felkészülnie az iszlamista terrorizmussal szemben - vélekedett Gordon Brown brit miniszterelnök biztonsági tanácsadója a Sunday Telegraph című vasárnapi lapban megjelent interjúban.

Sir Alan West tengernagy, a brit királyi haditengerészet volt főparancsnoka – akit Gordon Brown kormányfő a múlt héten nevezett ki az újonnan létrehozott tisztségre – a The Sunday Telegraphnak azt mondta: Nagy-Britanniának még soha nem kellett olyan szintű terrorfenyegetéssel szembenéznie, mint jelenleg, és ennek leküzdése 10-15 évet is igénybe vehet.


Sir Alan véleménye egybecseng a brit belső elhárítás (MI5) előző vezetőjének nemrégiben tett kijelentésével. Eliza Manningham-Buller tavaly év végén, egy zártkörű előadáson azt mondta: Nagy-Britanniának “súlyos, sőt növekvő” terrorveszéllyel és tömegpusztító fegyverek felé forduló terrortevékenységgel kell szembenéznie, és e veszéllyel az országnak “még egy nemzedéken át együtt kell élnie”.


219 alvó sejt


A News of the World, a legnagyobb brit bulvárhetilap MI5-forrásokat idézve vasárnap azt írta: jelenleg 219 terrorista sejt működik Nagy-Britanniában, ami azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben megkétszereződött a számuk. A lapnak nyilatkozó egyik magas rangú elhárítási illetékes azt mondta: a terrorsejtek folyamatosan bukkannak fel mindenhol, vírusként terjednek, és az MI5 térképein “most már kezdenek egymásba olvadni a vörös zónák”, amelyek e csoportok tevékenységi területeit jelölik.


Az illetékes szerint ennyi embert az elhárítás nem tud állandó megfigyelés alatt tartani, ezért csak idő kérdése, hogy “egyikük átcsússzon a hálón” és ismét robbantással próbálkozik.


Megelőzésen a hangsúly

Sir Alan West a The Sunday Telegraphnak kijelentette azonban, hogy a hangsúlyt a megelőzésre kell helyezni, és ennek legfontosabb eleme a törődés a radikalizálódó brit muszlim fiatalokkal.


Sir Alan élesen elítélte a “terror elleni háború” kifejezést, amelyet egyébként Tony Blair előző miniszterelnök távozása után száműztek is a hivatalos brit politikai szóhasználatból. “Gyűlölöm ezt a kifejezést, a szó semmilyen értelmében nem háborúról van szó .. amikor először halottam – azt hiszem, az Egyesült Államokból jött át -, akkor is úgy gondoltam, hogy teljességgel helytelen” – fogalmazott a terrorellenes tárca vezetője a legnagyobb vasárnapi brit konzervatív lapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik