Nagyvilág

Muzulmán szélsőségesek a brit rendőrség soraiban?

Muzulmán szélsőségesek szivárogtak be a brit rendőrség soraiba - írta szombaton a Daily Mail.

A londoni bulvárlap titkosszolgálati dokumentumra hivatkozva azt állítja: a rendőrség állományában nyolc olyan személy dolgozik, akik iszlamista körökkel, illetve az al-Kaida terrorcsoporttal állnak kapcsolatban. A belső elhárítás (MI5) ennek alapján jelentést készített, felsorolva a feltételezett szélsőségesek nevét. A névsorban londoni rendőrök is találhatók.

A jegyzéken feltüntetett személyek közül néhányan állítólag megjártak olyan afganisztáni vagy pakisztáni táborokat, amelyekben szélsőségeseket képeznek ki. Mások radikális tanokat terjesztő vallási iskolák hallgatói voltak a két ázsiai ország egyikében, illetve kapcsolatba kerültek radikális muzulmán hitszónokokkal.

A londoni rendőrség szóvivője az újság állításait kommentálva kijelentette: felvétel előtt a rendőri szervek minden munkatársát szigorú biztonsági átvilágításnak vetik alá.

A Daily Mail megjegyzi, hogy a közelmúltban történt londoni és glasgow-i merényletkísérletek arab és indiai származású elkövetői mind a heten a brit állami egészségügyben (NHS) dolgoztak, egy részük orvosként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik