Külföld

Megrótta Sarkozyt az EU bővítési biztosa

admin
admin

2007. 07. 06. 10:41

Élesen bírálta Nicolas Sarkozy francia elnököt Törökország tervezett uniós csatlakozásának ellenzése miatt egy pénteki interjúban az Európai Unió bővítési biztosa. Olli Rehn szerint, ha akadályt gördítenek a török csatlakozási folyamat elé, akkor az ország radikalizálódni fog.

Olli Rehn a Financial Times Deutschland című német üzleti-politikai napilapnak adott interjúban óvta a közelmúltban hivatalba lépett francia államfőt attól, hogy Párizs megtorpedózza az Ankarával való csatlakozási tárgyalásokat. A finn politikus arra figyelmeztetett, hogy a török politika radikalizálódhat, ha – mint fogalmazott – egy jelölt országtól megvonják a stabilitásához nélkülözhetetlen uniós horgonyt.

„Annak, aki mindezzel kapcsolatban újabb vitát kezdeményez, vállalnia kell a következményeket” – figyelmeztette a bővítési biztos Sarkozyt, utalva arra, hogy a francia elnök ismételten megkérdőjelezte Törökország csatlakozásának szükségességét. A nyilatkozatban Olli Rehn megerősítette: az uniós politikusok táborában azok oldalán áll, akik azt vallják, hogy Törökországnak az EU-hoz való minél szorosabb kötődése nemcsak az iszlámmal való viszony miatt, hanem biztonság-, illetve energiapolitikai szempontból is rendkívül fontos.

Mindezzel összefüggésben hangoztatta: folytatni kell a csatlakozási tárgyalásokat a török kormánnyal. Nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a tárgyalások folytatása, illetve ezzel összefüggésben újabb fejezetek megnyitása akkor is fontos, ha Törökország esetében a kilátásba helyezett csatlakozás hosszú távú folyamat, s a majdani belépés semmiképp sem tekinthető automatikusnak.

Nem csak Franciaországhoz intézve szavait az unió bővítési biztosa hangoztatta: a csatlakozás folyamata támaszt jelent a demokrácia erősítésében, illetve a világi állam megszilárdulásában. Ennek megszakadása esetén Törökországban a szélsőséges, radikális erők kerülhetnek túlsúlyba – fogalmazott Rehn. A biztos elismerte, hogy Franciaország, illetve Nicolas Sarkozy az unión belül erős mandátummal rendelkezik. Ennek ellenére – mint hangsúlyozta – az EU-nak be kell tartania a szavát. Ellenkező esetben elveszti nemzetközi hitelét – figyelmeztetett a finn politikus.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.