Nagyvilág

Megrótta Sarkozyt az EU bővítési biztosa

Élesen bírálta Nicolas Sarkozy francia elnököt Törökország tervezett uniós csatlakozásának ellenzése miatt egy pénteki interjúban az Európai Unió bővítési biztosa. Olli Rehn szerint, ha akadályt gördítenek a török csatlakozási folyamat elé, akkor az ország radikalizálódni fog.

Olli Rehn a Financial Times Deutschland című német üzleti-politikai napilapnak adott interjúban óvta a közelmúltban hivatalba lépett francia államfőt attól, hogy Párizs megtorpedózza az Ankarával való csatlakozási tárgyalásokat. A finn politikus arra figyelmeztetett, hogy a török politika radikalizálódhat, ha – mint fogalmazott – egy jelölt országtól megvonják a stabilitásához nélkülözhetetlen uniós horgonyt.

„Annak, aki mindezzel kapcsolatban újabb vitát kezdeményez, vállalnia kell a következményeket” – figyelmeztette a bővítési biztos Sarkozyt, utalva arra, hogy a francia elnök ismételten megkérdőjelezte Törökország csatlakozásának szükségességét. A nyilatkozatban Olli Rehn megerősítette: az uniós politikusok táborában azok oldalán áll, akik azt vallják, hogy Törökországnak az EU-hoz való minél szorosabb kötődése nemcsak az iszlámmal való viszony miatt, hanem biztonság-, illetve energiapolitikai szempontból is rendkívül fontos.

Mindezzel összefüggésben hangoztatta: folytatni kell a csatlakozási tárgyalásokat a török kormánnyal. Nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a tárgyalások folytatása, illetve ezzel összefüggésben újabb fejezetek megnyitása akkor is fontos, ha Törökország esetében a kilátásba helyezett csatlakozás hosszú távú folyamat, s a majdani belépés semmiképp sem tekinthető automatikusnak.

Nem csak Franciaországhoz intézve szavait az unió bővítési biztosa hangoztatta: a csatlakozás folyamata támaszt jelent a demokrácia erősítésében, illetve a világi állam megszilárdulásában. Ennek megszakadása esetén Törökországban a szélsőséges, radikális erők kerülhetnek túlsúlyba – fogalmazott Rehn. A biztos elismerte, hogy Franciaország, illetve Nicolas Sarkozy az unión belül erős mandátummal rendelkezik. Ennek ellenére – mint hangsúlyozta – az EU-nak be kell tartania a szavát. Ellenkező esetben elveszti nemzetközi hitelét – figyelmeztetett a finn politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik