Külföld

Interneten a német képviselők mellékjövedelmei

admin
admin

2007. 07. 06. 12:36

Németország történetében először tájékozódhatnak az ország polgárai péntek óta arról, hogy parlamenti képviselőik milyen, illetve mekkora mellékjövedelmekkel rendelkeznek.

Az alkotmánybíróság erre vonatkozó döntése után a Bundestag elnöke még csütörtökön elrendelte, hogy a honatyák „mellékesei” is kerüljenek fel a parlament internetes honlapjára. Az internetes oldalon minden érdeklődő összevetheti saját jövedelmét képviselőjének kereseteivel, amelyek hivatalos része már eddig is nyilvános volt.


A képviselői mandátummal összeegyeztethető, illetve összeegyeztethetetlen mellékállások kérdése már évek óta vita tárgyát képezte Németországban, s korábban az a döntés született, hogy az esetleges mellékfoglalkozásokról a Bundestag elnökének, jelen esetben Norbert Lammertnek tudnia kell. A mellékjövedelmek kötelező nyilvánosságra hozatala mindenképp új fejezetnek számít, noha több honatya máris jelezte, hogy elégedetlen a bírósági döntéssel, s a későbbiekben annak felülvizsgálatát kezdeményezi.


Tekintélyes mellékkeresetek


Az első nyilvánosságra került adatokból az tűnt ki, hogy a parlamenti tevékenységükért cserébe bruttó 7009 eurós jövedelemmel rendelkező Bundestag-képviselők többsége semmilyen, vagy csak csekély mellékjövedelemmel rendelkezik.
Néhányuknak azonban – különböző felügyelőtanácsi tagságból vagy előadások tartásából, továbbá eredeti hivatásából származóan – tekintélyes mellékjövedelme van.


Közéjük tartozik Friedrich Merz, a konzervatív uniópártok korábbi frakcióvezetője – akit egy időben a jövő kancellárjának tartottak –, Guido Westerwelle, a német Szabad Demokrata Párt elnöke, valamint Walter Riester korábbi szociáldemokrata munkaügyi miniszter. De nem csekély mellékessel rendelkezik Oskar Lafontaine és Gregor Gysi, a Baloldal pártjának két frakcióvezetője is.


Átláthatóbbá váltak


Az első nyilatkozatokból kitűnt, hogy több képviselő – minden valószínűség szerint az érintettség okán – elégedetlen az alkotmánybíróság döntésével. Sürgetik például, hogy tegyenek különbséget a mellékjövedelmek között. Kezeljék külön azokat a jövedelmeket, amelyekre a honatyák még mandátumuk előtt tettek szert, s külön azokat, amelyekhez már képviselőként jutottak.


Mindenesetre a 613 német parlamenti honatya péntektől egy fokkal „átláthatóbbá” vált. Még akkor is, ha Angela Merkel kancellár és miniszterei mellékjövedelmei után a polgárok hiába kutatnak. Ők ugyanis az alkotmánynak megfelelően semmilyen melléktevékenységet nem gyakorolhatnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.