Nagyvilág

Bin Laden hagyta jóvá a merényletkísérleteket?

Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezetője hagyta jóvá a múlt hét végén megkísérelt nagy-britanniai merényletsorozatot – írta külföldi hírszerzési forrást idézve a pénteki The Times.

A vezető brit napilap forrása szerint „már az első napon egyértelmű volt az a tény”, hogy a merényletkísérletek mögött az al-Kaida állt, a terveket az al-Kaida követői dolgozták ki, bin Laden áldásával.

A The Timesnak ugyanakkor brit biztonsági illetékesek óvatosabban nyilatkoztak, mondván: még túl korai arról beszélni, hogy a robbantásos merényletek terveit külföldön vagy Nagy-Britanniában szőtték.

Gordon Brown miniszterelnök mindazonáltal már múlt vasárnap, egy nappal a csak nagy szerencsével meghiúsult londoni és glasgow-i merényletkísérletek után úgy fogalmazott, hogy az ország „al-Kaida-természetű fenyegetéssel néz szembe, az al-Kaidához kapcsolódó emberek részéről”.

A londoni belvárosban, illetve a glasgow-i repülőtéren megkísérelt robbantásos merényletek kapcsán eddig nyolc arab, illetve indiai származású gyanúsítottat vettek őrizetbe. Mindegyikük a brit állami egészségügy (NHS) kórházaiban dolgozott orvosként vagy labortechnikusként.

A The Times hét közepi értesülése szerint az al-Kaida egyik iraki vezetője már hónapokkal a nagy-britanniai merényletkísérletek előtt utalást tett arra, hogy az NHS-en belül orvosokból álló terrorista sejt működik, és támadásra készül. A lap szerint a figyelmeztetés, amelyet Andrew White-nak, a Bagdadban működő egyetlen anglikán egyházközösség vezetőjének továbbítottak még április közepén, úgy hangzott: „azok fognak ölni, akik most gyógyítanak” Nagy-Britanniában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik