Nagyvilág

Hálapénz miatt megbüntették az új lett elnököt

Néhány nappal hivatalba lépése előtt megbüntette az adóhatóság az új lett elnököt, mert eltitkolta előző munkahelyén szerzett jövedelmének egy részét, a sebészként betegeitől kapott hálapénzt.

Valdis Zatlerst május 31-én választotta meg államfőnek a rigai parlament Vaira Vike-Freiberga, az első kelet-európai elnöknő utódjának. Szerdán – hivatalba lépése előtt négy nappal – Zatlers maga számolt be arról sajtótájékoztatón, hogy 250 lat (500 dollár) büntetést fizetett az adóhatóságnak, és rendezte minden adóhátralékát.

Egyes hírmagyarázók mostanáig kétségbe vonták, hogy Zatlers alkalmas-e az Európai Unió és a NATO egyik tagállamának legfőbb közjogi méltóságára, miután bevallotta: sok lett orvoshoz hasonlóan ő sem utasította vissza a hálás páciensek borítékban csúsztatott pénzét.

Az új elnök be nem vallott jövedelme körüli botrány ismét felszította a társadalmi vitát Lettországban a hálapénzről, amelyet a szokásos egészségügyi költségeken felül adnak a betegek orvosaiknak. Míg a doktorok munkájuk elismeréseként tekintenek a bankókra, a hálapénz fizetését rosszallók szerint a betegek ezzel a lehető legjobb ellátást akarják biztosítani maguknak az EU egyik legszegényebb államában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik