Nagyvilág

Németország ismét hosszabbít Afganisztánban?

Németországnak továbbra is szerepet kell vállalnia az Afganisztán biztonságát célzó nemzetközi erőfeszítésekben – hangsúlyozta szerdán Franz Josef Jung védelmi miniszter.

A konzervatív politikus nyilatkozata azt követően hangzott el, hogy a koalíciós partner szociáldemokraták körében az elmúlt hetekben felerősödtek a német katonai kontingens kivonását sürgető követelések. Több szociáldemokrata politikus a napokban kilátásba helyezte, hogy a kontingens mandátumának meghosszabbításával kapcsolatos őszi parlamenti szavazáskor nemmel fog voksolni.


Tornádóval a terrorizmus ellen

Ezzel szemben a Handelsblatt című üzleti-politikai napilapnak adott interjúban a védelmi miniszter a leghatározottabban a német biztonsági, illetve újjáépítési szerepvállalás folytatása mellett foglalt állást. Jung szükségesnek nevezte azt is, hogy a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kötelékében Németország továbbra is bevethesse Tornado típusú felderítő repülőgépeit.



Németország ismét hosszabbít Afganisztánban? 1

Német Tornado a mazari-sarifi repülõtéren. (fotó: MTI/EPA)


A kereszténydemokratákat képviselő miniszter annak a nézetnek adott hangot, hogy ameddig Afganisztánban terrorista tevékenységgel kell számolni, szükség van a nemzetközi – és ezen belül a német – szerepvállalásra. Jung szerint a terrorizmus felszámolása nélkül lehetetlen az újjáépítés, illetve az ország stabilizálása. Ellenkező esetben azzal kell számolni, hogy Afganisztán – akárcsak korábban – a nemzetközi terrorizmus tűzfészke lesz – hangoztatta a konzervatív politikus.


Növelhetik a létszámot


Támogatást kapott a konzervatív miniszter szociáldemokrata elődjétől, Peter Strucktól. Struck – aki jelenleg az SPD parlamenti frakciójának vezetője – ugyancsak egy szerdai nyilatkozatban úgy fogalmazott, hogy Németországnak nem szabad kivonulnia Afganisztánból. Sőt, a párt elnökének, Kurt Becknek is ellentmondva a frakcióvezető még azt is megfontolandónak nevezte, hogy növeljék a német katonai kontingens létszámát.

Németország több év óta mintegy 3200 katonát állomásoztat Afganisztánban. A német kontingens északon teljesít szolgálatot évről évre megújított parlamenti mandátum birtokában. A jelenlegi megbízatás október közepéig érvényes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik