Nagyvilág

Moszkva ismét bírálta a rakétapajzsot

Az orosz elnök egyesült államokbeli látogatásához időzített „fegyverszünet” után Moszkva szerdán felújította az amerikai rakétatelepítési tervek bírálatát.

A legfrissebb s meglehetősen éles hangú kritikát az orosz külügyminisztérium helyettes vezetője, Alekszandr Grusko fogalmazta meg a mérsékelten baloldali Berliner Zeitung című lap szerdai számában megjelent nyilatkozatában. Grusko jóformán említést sem tett arról a javaslatról, amelyet Vlagyimir Putyin államfő az amerikai rakétavédelmi pajzzsal kapcsolatban a hét elején tartott oroszamerikai elnöki találkozón terjesztett elő.


Borulhat az egyensúly


Ezzel szemben azt a már ismert moszkvai érvelést erősítette meg, amely szerint a tervezett kelet-európai telepítés új katonapolitikai konfrontációt eredményezhet Európában. Grusko szerint az amerikai lépés teljes mértékben felborítja a kontinensen évtizedek során kialakult stratégiai egyensúlyt. Az orosz külügyminiszter-helyettes megismételte: Moszkva továbbra sem tartja meggyőzőnek azt az amerikai állítást, amely szerint a telepítés nem Oroszország ellen irányul.

Grusko szerint Oroszország ezért megfelelő válaszlépésre kényszerül, sőt az sem kizárt, hogy más országok is fontolóra veszik rakétapotenciáljuk létrehozását, vagy éppen kiterjesztését. „Mindez pedig megteremtené a feltételeket a fegyverkezési verseny újabb fordulójához” hangoztatta a moszkvai külügyminisztérium helyettes vezetője.

Alekszandr Grusko szerint a nemzetközi problémák megoldásához többoldalú együttműködésre van szükség, mégpedig valamennyi „fontos szereplő” bevonásával. Az amerikai rakétatelepítési terv azonban az egyoldalú cselekvés példája hangoztatta az orosz politikus.


Csak Moszkvával együtt működik

Ezzel egy időben magas rangú német politikusok megerősítették korábbi fenntartásaikat az amerikai tervvel szemben. Ruprecht Polenz, a Bundestag külügyi bizottságának elnöke egy szerdai nyilatkozatban annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a legutóbbi orosz javaslatok ellenére Washington nem hagyja magát eltántorítani a tervezett rakétatelepítéstől. A konzervatív politikus az amerikai kormányzatot arra intette, hogy nem lenne szabad figyelmen kívül hagynia az Oroszországgal való együttműködésből származó stratégiai előnyöket.


Polenz arra is emlékeztetett, hogy Putyin elnök pozitívan nyilatkozott a NATO-val való kapcsolatokról, s azt is elismerte, hogy Irán részéről valóban veszély fenyeget. Mindez szintén abba az irányba hat, hogy Oroszországot be kell vonni a szóban forgó telepítési tervekbe jelentette ki Ruprecht Polenz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik