Nagyvilág

Kiszabadult az elrabolt BBC-tudósító

Csaknem négy hónapig tartó fogság után szerdára virradóra visszanyerte szabadságát Alan Johnston, a BBC brit tévétársaságnak a Gázai övezetben palesztin fegyveresek által elrabolt tudósítója.

Johnston szabadulását az övezetet három hete teljes ellenőrzése alá vonó Hamász palesztin radikális mozgalom jelentette be.
A szervezet közlése az újságíró Hamász-közvetítés révén nyerte vissza szabadságát: az emberrablók a mozgalom képviselőinek adták át a tudósítót, aki ezután szabad emberként távozhatott.

Abu Mudzsahed, a Népi Ellenállás Bizottságai nevű palesztin szervezet szóvivője – aki szintén segítette az emberrablókkal folytatott tárgyalásokat – elmondta: Johnstonért nem fizettek váltságdíjat. A túszejtők beleegyeztek abba, hogy meghallgatnak egy tekintélyes iszlám vallási vezetőt, aki később iránymutató vallási állásfoglalást (fatvát) bocsátott ki az újságíró feltétel nélküli szabadon bocsátásáról; Johnstont ezt követően engedték el.



Kiszabadult az elrabolt BBC-tudósító 1

Az újságíró a csaknem négy havi fogság ellenére jó egészségnek örvend. (fotó: MTI/EPA)


Johnstont Iszmáil Haníje Hamász-vezető rezidenciájára szállították, ahol sajtóértekezleten számolt be megpróbáltatásairól. A palesztin kormányfővel közösen tartott gázai sajtókonferencián köszönetet mondott a Hamász radikális palesztin szervezetnek kiszabadulásáért, illetve mindenkinek, aki sorsáért aggódott és közreműködött kiszabadulásában. Johnston brit diplomaták kíséretében később – Izraelen keresztül – hazautazik Nagy-Britanniába. A brit külügyminisztérium és a BBC egyelőre nem kommentálta a tudósító szabadon engedését.

A 45 éves Johnstont március 12-én hurcolták el palesztin fegyveresek; az újságíró elrablójaként később a magát Dzsais al-Iszlámnak (Iszlám Hadserege) nevező szélsőséges iszlamista csoport jelentkezett. A csoport az egyik befolyásos gázai övezeti klánhoz kötődik, közleményeinek hangvétele az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat retorikáját idézi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik