Nagyvilág

Kampánykörútra indul feleségével Clinton

Felesége, a volt amerikai first lady, Hillary Clinton oldalán Bill Clinton egykori elnök is kampánykörútra indul hétfőn a 2008-as elnökválasztási hadjáratban.

A demokrata párti Bill Clinton – aki 1993 és 2001 között volt a Fehér Ház lakója – eddig is a New York-i szenátor asszony fő stratégája és támasza volt a minden korábbinál hamarabb, már idén januárban elkezdődött kampányban. Eddig azonban csak adománygyűjtő rendezvényeken lépett fel és szónoklataival azokon erősítette, bővítette a feleségét támogatók táborát. A Clinton-házaspár ezúttal közös kampánykörutat kezd Iowa állam hat városában.


Hillary és Bill Clinton Des Moines városában lép fel először, majd három napon át együtt kampányol azért, hogy Hillary nyerje el 2008 nyarán a Demokrata Párt elnökjelöltségét. A szenátor a kampány elején rögtön a demokrata párti pályázók élére ugrott és azóta folyamatosan tartja időnként kétszámjegyűre növekvő előnyét. A Gallup-intézet néhány napja közzétett tanulmánya szerint tizenhat hónappal a 2008-as elnökválasztás előtt az amerikai közvélemény egyértelműen demokrata párti jelölt győzelmét látná szívesen.


Az amerikai sajtóban mind gyakrabban jelennek meg cikkek arról, hogy Bill Clinton a “first gentleman” szerepére készülődik. A népszerűségi mutatók alapján ugyanis jelentős az esélye annak, hogy feleségét az első amerikai női elnökké választják. Elemzők szerint a volt elnök óriási mozgósító erővel bír. Douglas Brinkley elnökválasztási történész korábban úgy jellemezte a helyzetet, hogy a Clinton-kampány esetében lényegében két jelöltről lehet beszélni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik