Nagyvilág

Putyin-utód a láthatáron

Orosz napilapok szerint eldördült a startpisztoly az elnökválasztási kampányban, s az utódlás tekintetében Vlagyimir Putyin államfő a hétvégén Szergej Ivanov miniszterelnök-helyettes mellett tette le a garast.

A Putyin minden lépéséből politikai következtetéseket levonó orosz újságok hétfőn elemezték az elnök rosztovi programját. Putyin részt vett egy díjugrató versenyen, tárgyalt az azon szintén jelenlévő örmény, azerbajdzsán, üzbég, moldovai és venezuelai elnökkel, valamint egy ellátogatott egy mezőgazdasági kiállításra, ahol Ivanovval együtt kipróbált egy kombájnt és egy bioüzemanyaggal működő autót.

A Nyezaviszimaja Gazeta című centrista elitlap érdekesnek találta, hogy nem a mezőgazdaságot felügyelő (a másik elnökesélyesként emlegetett) Dmitrij Medvegyev miniszterelnök-helyettes, hanem Szergej Ivanov állt Putyin oldalán “a rosztovi mezők végtelen síkján”. Az újság szerint az elnök ezzel megmutatta, hogy kinek adná át a hatalmat, bár az sem kizárt, hogy az orosz és a nemzetközi elit megtévesztését célozhatta újabb húzása.

A Kommerszant című gazdasági napilap különtudósítója úgy véli, hogy Putyin túlságosan demonstratívan mutatta be a sajtónak Ivanovot. Az aratógépet vezető Putyin és Ivanov alaposan megijesztette a kamerákkal felsorakozott újságírók tucatjait, amikor gázt adott a járműnek. Az elnök jót nevetett, majd ismét mozgásba hozta a kombájnt. “Kiképzés a sajtónak” – válaszolta Putyin arra a kérdésre, hogy “Ez meg mi volt?”, amiből aztán a Kommerszant arra a következtetésre jutott, hogy a sajtót “az új elnökre” edzették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik