Nagyvilág

A haderő-korlátozó szerződés ratifikálását sürgeti Moszkva

Oroszország reméli, hogy az érintett országok mihamarabb ratifikálják a CFE-szerződést – jelentette ki Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes.

A Vremja Novosztyej című napilapban hétfőn megjelent nyilatkozatban Grusko rámutatott, hogy az európai hagyományos haderőket és fegyverzetet korlátozó CFE-szerződés teljes mértékben ellentétes a jelenkor katonapolitikai valóságával. Oroszország lépései arra irányulnak, hogy rábírja a partnerországokat: gondolkodjanak a szerződés jövőjéről.

Emlékeztetett: a CFE-szerződés részes tagállamai már 1995-ben egyetértésre jutottak abban, hogy módosítani kell a megállapodást. Az új NATO-tagállamok, Lengyelország, Csehország, Magyarország, Szlovákia, Bulgária és Románia azonban még mindig a „keleti csoporthoz” tartozik, fegyverzetüket a volt Varsói Szerződés kvótájához számolják – mondta Grusko.


Oroszországon kívül csak Ukrajna, Kazahsztán és Fehéroroszország ratifikálta a CFE-szerződést. „Mindez az európai fegyverzetek feletti ellenőrzésnek csak az illúzióját teremti meg” – mondta az orosz politikus, hozzátéve, hogy Moszkva éppen ezért fagyasztotta be a szerződés végrehajtását, és várja, hogy a többi partner ratifikálja a módosított megállapodást.


Grusko kiemelte, hogy az amerikai rakétapajzs európai kiterjesztése óhatatlanul befolyásolja a NATO és Oroszország kapcsolatát, amelynek alapját a bizalomerősítő intézkedések, a fegyverzet-ellenőrzés és a katonai erőtől való tartózkodás képezi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik