Nagyvilág

Fokozná a biztonsági intézkedéseket a német belügyminiszter

A nagy-britanniai merényletkísérletek után a németországi biztonsági intézkedések további erősítését sürgette Wolfgang Schäuble belügyminiszter.

A német politikus hétfői rádiónyilatkozatában megismételte azt a korábbi követelését, hogy a biztonsági szerveket, mindenekelőtt a Szövetségi Bűnügyi Hivatalt (BKA) az eddigieknél nagyobb hatáskörökkel ruházzák fel. Utalt az ehhez szükséges jogi keretek megteremtésének szükségességére, ami értelmezése szerint az alkotmány módosítását is magában foglalja.

A nemzetközi terrorizmus elleni harc érdekében Schäuble első helyen a terroristák kommunikációs csatornáinak felszámolását említette, kiemelve az internet, továbbá a telefonok, valamint a mobiltelefonok fokozottabb és hatékonyabb ellenőrzését. Wolfgang Schäuble a hétfői interjúban nyomatékosan hangsúlyozta: a Nagy-Britanniában történtek egyértelműen megerősítik, hogy helyes volt korábbi értékelése, miszerint a Németországra nehezedő terrorfenyegetettség erősödik.


A szerencsén múlott


A miniszter szerint a német belbiztonsági szervek semmilyen bizonyítékkal nem rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy a londoni, illetve a glasgow-i merényletkísérletek és a német fenyegetettség között közvetlen összefüggés állna fel. Hozzátette ugyanakkor: fel kell készülni arra, hogy a nemzetközi terrorizmus Európa egyetlen országát sem kíméli.


Emlékeztetett a tavalyi németországi merényletkísérletekre, amelyek során muzulmán terroristák bőröndökben helyeztek el robbanóanyagot, a robbanás azonban a véletlennek köszönhetően nem következett be.


Száz gyanús illető


A nagy-britanniai merényletkísérletekhez hasonló terrorakciók veszélyére figyelmeztetett hétfőn a rendőrségi szakszervezet vezetője is. Konrad Freiberg szerint a hatóságok azzal számolnak, hogy már a közeli jövőben súlyos terrortámadásokra kerülhet sor.


Freiberg szerint az országban mintegy száz olyan személyt tartanak nyilván, akik különösen veszélyesek lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik