Nagyvilág

Az al-Kaida állhat a brit terrorfenyegetés mögött

A lehetséges legsúlyosabb, és tartós terrorfenyegetettséggel kell szembenéznie Nagy-Britanniának, és ez a fenyegetettség az al-Kaida terrorhálózathoz kötődik - mondta hétfőn a brit belügyminiszter.

Jacqui Smith a BBC-nek nyilatkozva, részletek nélkül kijelentette: a hétvégi londoni és glasgow-i merényletkísérletek előtt a brit elhárítás már több hasonló próbálkozást meghiúsított. Az al-Kaida neve két napon belül másodszor hangzott el a brit kormány részéről a meghiúsított pokolgépes robbantássorozattal kapcsolatban. Előző nap, szintén a BBC televíziónak nyilatkozva, Gordon Brown miniszterelnök úgy fogalmazott: az ország “al-Kaida-természetű fenyegetéssel néz szembe, az al-Kaidához kapcsolódó emberek részéről”.

Peter Clarke, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka vasárnap esti tájékoztatóján mindazonáltal csak annyit mondott: napokon vagy heteken belül “teljes bizonyossággal” fény derül arra, hogy a merénylőjelöltek mely csoporthoz tartoznak.

A brit kormány a merényletkísérletek után a legmagasabbra, vagyis “kritikusra” emelte a terrorveszély, illetve -készültség jelzését. Arra kérdésre, hogy ezt nem kellett volna-e előbb megtenni, mivel már korábban voltak olyan értesülések, hogy a múlt heti nagy-britanniai miniszterelnök-váltást terrortámadások kísérhetik, hétfői BBC-nyilatkozatában Jacqui Smith belügyminiszter azt mondta: a terrorkészültségi szint eddig is a második legmagasabb, vagyis “súlyos” volt, ami merényletek megkísérlésének nagy valószínűségére utalt.


Orvos a merénylők egyike


Hétfői londoni sajtójelentések szerint a robbantássorozat meghiúsítása után őrizetbe vett öt személy között két orvos van, köztük egy iráni, akit a támadási kísérletek megszervezőjének tartanak. Ez utóbbit, a 26 éves Mohammed Ashát és feleségét a glasgow-i repülőtér ellen megkísérelt merénylet után, a skót nagyvárostól több száz kilométerre délre, az angliai Cheshire grófságban, az M6-os autópályán fogták el a rendőrök, akik leszorították a gyanúsított kocsiját az útról.


A The Sun, a legnagyobb brit tömeglap hétfői értesülése szerint Asha neurológusként állt munkába nemrég Stoke-on-Trent kórházában, ám a biztonsági szervek azt gyanítják, hogy valójában egy al-Kaida-sejt vezetője. A lap úgy tudja, hogy a glasgow-i repülőtéri támadás egyik elkövetője, egy iraki, szintén orvos.


—-Összefüggés a merényletek között—-


Mind a The Sun, mint a The Daily Telegraph, a legnagyobb brit konzervatív napilap azt írta hétfőn rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy a glasgow-i repülőtéri merényletet megkísérlő két személy azonos azokkal, akik múlt pénteken két, pokolgéppel megrakott Mercedest hagytak London zsúfolt belvárosában.


A Scotland Yard már a hétvégén közölte, hogy a két merényletkísérlet között “mind világosabb a kapcsolat”.
Az eddigi vizsgálatokból kiderült, hogy a londoni és a glasgow-i támadási kísérletekhez szinte azonos összetételű robbanószerkezeteket használtak. A pokolgépek magvát mindegyik esetben nagy mennyiségű benzin és több propángázpalack alkotta. Az egyetlen különbség az, hogy a Londonban elhelyezett robbanószerkezetek szögeket is tartalmaztak.


A rendőrség hétfőig öt személyt vett őrizetbe, de a hajtóvadászat folytatódott. A The Daily Telegraph értesülése szerint a terrorelhárítás úgy tartja, hogy a kulcsfigurák már őrizetben vannak, a The Times azonban azt írta hétfőn, hogy a merényletkísérletek mögött álló terrorsejtet “még nem semlegesítették”, és a csoport továbbra is képes hasonló támadásokra. Ez utóbbi lap úgy tudja, hogy a londoni pokolgépeket elhelyezők továbbra is szökésben vannak, vagyis a másik két lap értesülésével ellentétben nem azonosak az elfogott glasgow-i merénylőjelöltekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik