Nagyvilág

Irán bírálja Blair kinevezését

Élesen bírálta vasárnap az iráni külügyi szóvivő Tony Blair leköszönő brit kormányfő közel-keleti különmegbízottá történt kinevezését.

A Nagy-Britanniát tíz éven keresztül kormányzó Tony Blair szerdán elvállalta a közel-keleti kvartett – az EU, az ENSZ, az Egyesült Államok és Oroszország – térségi különbízottjának tisztségét.

“Nem jó a megítélése, és nincs jó híre a térségben” – mondta Blairről Mohammed Ali Hoszeini iráni külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján. “Nem jó választás (a közel-keleti megbízott posztra), nem lesz képes pozitívan befolyásolni a közel-keleti eseményeket” – tette hozzá. A leköszönt miniszterelnök közel-keleti népszerűtlenségének oka, hogy George Bush amerikai elnök leghűségesebb szövetségese volt Irak lerohanásában.

A szóvivő ugyanakkor kedvezően nyilatkozott Blair utódjáról, és reményét fejezte ki, hogy Gordon Brown kormányzása alatt javulhat Irán és Nagy-Britannia viszonya. A két ország kapcsolatát az utóbbi hónapokban Salman Rushdie indiai származású brit író lovaggá ütése, illetve 15 brit tengerész Teheránban történt fogva tartása tette feszültté.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik