Nagyvilág

Bocsánatot kért a japán védelmi miniszter

Bocsánatot kért Kjuma Fumio japán védelmi miniszter vasárnap, amiért előző nap elkerülhetetlennek nevezte, hogy az Egyesült Államok a második világháború végén atombombákat dobott a szigetországra.

Kjuma Fumio szombati kijelentése nagy felháborodást keltett a hirosimai és nagaszaki atomtámadás túlélői körében, egyes ellenzéki parlamenti képviselők pedig egyenesen a miniszter lemondását követelték, mert szavait úgy értelmezték, hogy a politikus igazolni kívánta a tömegpusztító fegyverek bevetését hazája ellen.

Kjuma Fumio vasárnapi nagaszaki sajtóértekezletén elnézést kért amiatt, ha kijelentése esetleg az atomtámadás áldozataival szembeni tiszteletlenségnek tűnt volna és ígéretet tett arra, hogy a jövőben tartózkodik a hasonló megnyilvánulásoktól. Mindazonáltal elutasította, hogy a történtek miatt lemondjon tisztségéről.

Az Egyesült Államok 1945. augusztus 6-án dobott atombombát Hirosimára, aminek következtében legalább 140 ezer ember vesztette életét. A három nappal később Nagaszakira ledobott másik atombomba a helyi vezetők szerint 74 ezer ember életét ontotta ki. Japán augusztus 15-én feltételek nélkül megadta magát. A magas sugárterhelés miatt az atomtámadások túlélői közül sokan később súlyos betegségekben, köztük rákban szenvedtek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik