Nagyvilág

Vád alatt a lefülelt terroristák

Vád alá helyezték pénteken az Egyesült Államokban azt a négy muzulmán férfit, akik nagyszabású merényletet terveztek a New York-i John F. Kennedy nemzetközi repülőtér ellen.

Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a gyanúsítottak kapcsolatban álltak egy szélsőséges muzulmán hálózattal. A tervezett robbantásos merénylet nem repülőgépek, hanem a földi létesítmények, mindenekelőtt üzemanyagtartályok és -vezetékek ellen irányult volna. A FBI szerint ha a merénylőknek sikerült volna végrehajtani tervüket, akkor még a 2001. szeptember 11-i terrortámadásnál is súlyosabb katasztrófa történt volna, több ezren haltak volna meg.

A merénylők azonban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) óvintézkedéseinek köszönhetően nem jutottak hozzá a robbanószerekhez, amelyekkel a támadást tervezték. A négy terheltet a hónap elején tartóztatták le, egyet közülük New Yorkban, a másik hármat Trinidad és Tobago karib-tengeri szigetországban.

A merényletterv kiagyalója egy Guyanában született 63 éves amerikai állampolgár volt, aki korábban csomagkezelőként dolgozott a repülőtéren. A vádlottakat, ha bűnösségük bebizonyosodik, akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik