Külföld

Tovább nem keresik az iraki tömegpusztító fegyvereket

admin
admin

2007. 06. 30. 08:39

Befejeződik a kutatás az iraki tömegpusztító fegyverek után; az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken egyhangú döntést hozott erről.

A testület 14-0 arányú voksolással rendelte el a világszervezet Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottsága (UNMOVIC) tevékenységének azonnali beszüntetését. A bizottság négyévi keresés után sem talált semmilyen arra utaló nyomot, hogy Szaddám Huszein megbuktatott volt iraki diktátornak tömegpusztító fegyverei lettek volna. A szavazás során Oroszország tartózkodott, mondván, “nincs világos válasz arra, hogy léteznek-e tömegpusztító fegyverek”.

Az UNMOVIC az utóbbi időben szinte már csak papíron létezett, nem kutatott Irakban fegyverek után; néhány szakértő elemzett még műholdas felvételeket és készített negyedévente jelentéseket a BT-nek. A bizottság két, Irakban maradt tagja már csak az iroda működését biztosító berendezések felügyeletét látta el.

A fegyverellenőrző bizottságnak kezdetben száz alkalmazottja volt New Yorkban és kétszáz felügyelőt foglalkoztatott Irakban, az állomány mára 34 főre szűkült. A bizottság megszüntetésével dönteni kell arról is, hogy mi legyen a sorsa az UNMOVIC szigorúan őrzött, egyedülálló archívumának, amely részletes dokumentumokat tartalmaz a tömegpusztító fegyverek, mérges gázok előállítására, a beszerzési lehetőségekre vonatkozóan.

Szakértők figyelmeztetnek: beláthatatlan következményei volnának, ha az 1991 óta gyűjtött okmányok – iratok, videokazetták, számítógépes adatállományok, műholdas felvételek – illetéktelen kezekbe kerülnének.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.