Nagyvilág

Robbanás rázta meg az ibizai repülőteret

Közepes erősségű robbanás rázta meg szombaton 14 órakor az ibizai repülőteret, amelyet előzőleg biztonsági okokból lezártak minden irányú légi forgalom elől - közölték szemtanúk.

Repülőtéri illetékesek bejelentették, hogy tűzszerészek ellenőrzött robbantással megsemmisítettek egy gyanús csomagot, amelyről később kiderült, hogy nem tartalmazott robbanószert.

A Gara című baszk napilap, amelynél a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet rendszerint jelentkezni szokott merénylet elkövetőjeként, már valamivel korábban feltette internetes oldalára: három névtelen telefonhívást is kapott arra vonatkozóan, hogy “robbanószerkezetet” helyeztek el az ibizai repülőtéren.

A fenyegetést követően a légikikötőt kiürítették, forgalmát teljesen lezárták – közölték légiforgalmi illetékesek. A merényletfenyegetés idején 3000 turista várakozott a repülőtéren.

Az ETA június 5-én bejelentette, hogy felmondja az általa korábban vállalt tűzszünetet, azzal vádolva a kormányt, hogy nem hajlandó engedményeket tenni a békefolyamatban. Egyben arra figyelmeztetett, hogy ismételten “minden fronton aktív” lesz.

Az ETA már korábban is követett el támadásokat repülőtereken, legutóbb 2006 decemberében gépkocsiba elhelyezett pokolgép ölt meg két embert a madridi nemzetközi légikikötőben. Ez a merénylet vezetett a béketárgyalások megszakadásához, bár az ETA azt hangoztatta, hogy nem akart senkit megölni, s a meghirdetett tűzszünet érvényben van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik