Nagyvilág

Protokollfőnök lett a volt budapesti nagykövet

Nancy Goodman Brinkert, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövetét nevezte ki George Bush amerikai elnök a Külügyminisztérium protokollfőnökének - tájékoztatta az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége az MTI-t szombaton.

Brinker a külföldi államfőknek, kormányfőknek és más nemzetközi méltóságoknak az amerikai elnöknél, az alelnöknél és a külügyminiszternél tett látogatásait felügyeli majd, és az elnököt képviselő delegációk tagjaként részt vesz külföldi hivatalos rendezvényeken és ünnepségeken is.

“Nagy megtiszteltetés számomra, hogy az Egyesült Államokat ilyen fontos pozícióban szolgálhatom. Szüleim úgy neveltek, hogy mindig adjak vissza valamit a világnak abból, amit kaptam. Ezért szenteltem életem nagy részét a nők egészségi helyzetével kapcsolatos tájékoztatásra és a Susan G Komen alapítványra. A kinevezés lehetővé teszi, hogy ezekért a célokért a legmagasabb szinten álljak ki” – idézte Nancy Goodman Brinker szavait a nagykövetség közleménye.

A volt budapesti nagykövet – aki maga sikeresen legyőzte a betegséget – mellrákban elhunyt nővére emlékére alapította a Susan G. Komen for the Cure alapítványt, mely az egyik legsikeresebb megelőzéssel és felvilágosítással foglalkozó civil szervezet Amerikában. Az alapítvány eddig 750 millió dollárnyi adományt fordított a rákellenes küzdelemre, és 75 000 aktivistát tudhat soraiban. A külügyi protokollfőnöki megbízatás mellett Brinker asszony magánemberként folytatni kívánja a Komen alapítványban végzett tevékenységét.

Nancy Goodman Brinkert Bush elnök 2001-ben nevezte ki budapesti nagykövetté. Bár hivatali idejét nem töltötte ki – 2003-ban lemondott címéről, hogy Bush elnökválasztási kampányát segítse –, két év alatt politikai feladatai mellett a rákellenes küzdelemre és a magyar kultúra támogatására is maradt energiája. Megbízatása alatt számos, megelőzéssel és felvilágosítással foglalkozó rendezvény és konferencia védnöke volt, 2007-ben pedig a magyar kortárs festészet amerikai népszerűsítéséért Pro Cultura Hungarica Érmet vehetett át Washingtonban a magyar kulturális minisztertől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik