Nagyvilág

Gordon jót tett a Munkáspártnak

Növelte a kormányzó brit Munkáspárt népszerűségét a toryk kárára, hogy Gordon Brown pénzügyminiszter felváltotta Tony Blairt a miniszterelnöki székben - ez derül egyöntetűen több közvélemény-kutatási eredményből.

A The Guardian által 1005 megkérdezett körében, június 27-28-án elvégzett felmérés eredménye szerint a Labour szavazóinak aránya egy hónap alatt 7 százalékponttal 39 százalékra nőtt, amivel 4 százalékpontos előnyre tett szert a Konzervatív Párttal szemben. A The Daily Telegraph készítette, 1886 ember megkérdezésével, június 28-29-én végzett kutatás 5 százalékpontos növekedést mutatott ki Brown pártjának, ami 38 százalékos támogatottságot jelent a konzervatívok 35 százalékával szemben.

A Munkáspárt most a legnépszerűbb azóta, hogy David Cameron 2005 végén átvette a toryk vezetését. A BBC 1-es csatornájának felmérése szerint a megkérdezettek 40 százaléka gondolja így, hogy a miniszterelnöki posztot szerdán elfoglaló Brown kormánya “pozitív változást” hoz az országban, másik 40 százalék azon a véleményen van, hogy semmilyen változást nem hoz, 14 százalék pedig attól tart, hogy negatív lesz a kormányfőváltás hatása.

Az a közvélemény-kutatás, amelyet a YouGov internetes oldal végzett a Telegraph számára, azzal az eredménnyel járt, hogy a britek 35 százaléka gondolja úgy: Brown jobb miniszterelnök lesz, mint Cameron volna, ha a konzervatívok kormányoznának (ez 5 százalékpontos növekedést jelent egy hónap alatt), és 23 százaléknyian gondolják fordítva (ami viszont 4 százalékpontos csökkenés).

A kisebb ellenzéki párt, a liberális demokraták a népszerűség szempontjából éppen úgy vesztesei a kormányfőváltásnak, mint a konzervatívok: a The Guardian felmérése szerint egy hónap alatt 3 százalékponttal 18-ra csökkent azoknak a száma, akik rájuk szavaznának, és a briteknek csak 5 százaléka van meggyőződve arról, hogy a párt vezetője, Menzies Campbell jobb miniszterelnök volna, mint Gordon Brown.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik