Nagyvilág

Magas a terrorfenyegetettség foka Európában

A terrorfenyegetettség foka jelenleg nagyon magas Európában, különösen Franciaországban, valamint a Magreb-országokban - állította csütörtöki madridi sajtóértekezletén Jean-Louis Bruguiére, a legismertebb, terrorizmusellenes ügyekre szakosodott francia vizsgálóbíró.

A veszély összefüggésben van az iraki kérdéskörrel, amely tápot adott a Franciaországban beépült hálózatok tevékenységéhez. Ez a terrorveszély ugyanúgy érvényes Spanyolországra és Olaszországra is – mondta a szakértő.

Az új elem az, hogy megerősödött az al-Kaida észak-afrikai szárnya, az Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC), amely 2006 szeptemberében csatlakozott az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez, és azóta az al-Kaida szárnya az Iszlám Magrebben néven tevékenykedik.

“Az al-Kaida történelme során az ez első alkalom, hogy különleges regionális szárnya van.” A szalafista radikális csoport az új elnevezéssel a Magreb-országokban (Algéria, Mauritánia, Marokkó és Tunézia) toborozhat híveket soraiba – vélekedett a francia vizsgálóbíró.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik