Nagyvilág

Ízléstelen címlapfotó jelent meg Merkelről

Magas rangú német politikusok ízléstelennek nevezték szerdán a Wprost című lengyel hetilap e heti számának a német kancellárt sértő címlapját.

Berlinben nagy felzúdulást váltott ki a lengyel konzervatív hetilap legfrissebb számának címlapja, amelyen Európa mostohaanyja cím alatt egy fotómontázson a csupasz keblű Angela Merkel német kancellár volt látható, amint éppen a Kaczynski ikreket szoptatja.


Miközben több konzervatív és szociáldemokrata, valamint ellenzéki német politikus nyilatkozatban ítélte el a lengyel sajtó által indított karikatúraháborút, a német kormány azzal kapcsolatosan hivatalosan semmilyen állásfoglalást nem tett közzé.



Ízléstelen címlapfotó jelent meg Merkelről 1

A lengyel Wprost nevű hetilap címlapja. (fotó: MTI/EPA)



A karikatúra- és nyilatkozatháború tükrében némileg józanabb és békülékenyebb hangúnak tűnt Lengyelország berlini nagykövetének egy szerdai német lapban megjelent írása. A cikkben Marek Prawda egyebek között azt fejtegette, hogy a brüsszeli EU-csúcson létrejött kompromisszum megteremtette az alapot az együttműködéshez.


Egy szerdán Berlinben nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás arról tanúskodik, hogy a németek mintegy kétharmada rokonszenvesnek találja a lengyeleket. A válaszadók 65 százaléka ezt az állásfoglalást fogalmazta meg, miközben mintegy 20 százalék ezzel ellentétes véleményen volt. Ugyanakkor a Forsa közvélemény-kutató intézet által végzett felmérésből kitűnt: a németek 37 százaléka rossznak tekinti a két ország közötti viszonyt, míg a megkérdezettek 19 százaléka vallotta azt, hogy jók a kapcsolatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik