Nagyvilág

Demokrata párti elnököt akarnak az amerikaiak

Rendkívül korai kampánykezdés után, tizenhét hónappal a 2008-as elnökválasztás előtt az amerikai közvélemény egyértelműen demokrata párti jelölt győzelmét látná szívesen - olvasható a Gallup szerdán közzétett összefoglaló választási értékelésében.

Példa nélküli, hogy már idén januárban elkezdődött a két nagy párt elnökjelöltségére pályázó politikusok kampányolása – szerepel a választási versenyfutás első hat hónapját összegző tanulmányban.

A 2008 novemberi elnökválasztáson a mai, korai előrejelzés alapján világosan kirajzolódik a Demokrata Párt előnye a szavazati joggal rendelkező népesség körében. Az amerikai nemzet hangulatát általánosságban borúlátás jellemzi, és ez többnyire nem szokott kedvezni a Fehér Házat éppen uraló pártnak – állapította meg a GallupDemokrata párti elnököt akarnak az amerikaiak

Egyértelmű demokrata fölény

Rendkívül korai kampánykezdés után, tizenhét hónappal a 2008-as elnökválasztás előtt az amerikai közvélemény egyértelműen demokrata párti jelölt győzelmét látná szívesen – olvasható a Gallup szerdán közzétett összefoglaló választási értékelésében.

Példa nélküli, hogy már idén januárban elkezdődött a két nagy párt elnökjelöltségére pályázó politikusok kampányolása – szerepel a választási versenyfutás első hat hónapját összegző tanulmányban.

A 2008 novemberi elnökválasztáson a mai, korai előrejelzés alapján világosan kirajzolódik a Demokrata Párt előnye a szavazati joggal rendelkező népesség körében. Az amerikai nemzet hangulatát általánosságban borúlátás jellemzi, és ez többnyire nem szokott kedvezni a Fehér Házat éppen uraló pártnak – állapította meg a Gallup,amely szerint a demokrata párti jelöltek eddig sikeresen használták ki e hangulatot népszerűségük erősítésére.

Hillary Clinton az élen

Az elnökségre pályázó ellenzéki politikusok közül a korán az élre ugrott Hillary Clinton szenátor vezeti a mezőnyt. Előnye az elmúlt fél év során 9-19 százalék között mozgott, az őt követő Barack Obama fekete szenátor kétszer tudta megközelíteni. A harmadik helyért jelenleg John Edwards volt szenátor és Al Gore volt alelnök verseng, utóbbi nem zárta ki, de nem is jelentette be indulását. A felmérések szerint a demokrata szavazók viszonylag elégedettek jelöltjeikkel, vagyis Gore-nak nem lenne egyszerű dolga.

A Republikánus Párt pályázó politikusai közül kétségkívül Rudy Giuliani volt New York-i polgármester a legnépszerűbb, január óta senki nem tudta első helyét megszorítani. Őt követi John McCain szenátor, valamint Fred Thompson volt szenátor, akinek jelölése csak márciusban merült fel. A republikánus jelöltek közül rajtuk kívül Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó teljesített kiemelkedően az utóbbi hetekben több szövetségi államban.

Giuliani mindkét oldalon szerezhet híveket

A Gallup szerint Giuliani veszélyes lehet a demokratákra, mivel ő az a politikus, aki mindkét párt szavazói között jelentős támogatásra számíthat. McCain ugyancsak nagyon erős vonzerővel bír a demokraták és a független szavazók körében. A Gallup intézet szerint Giulianival szemben ma Clinton, Obama és Edwards is 50 százalékot érne el országosan, ez az előny azonban nem számottevő.

A 2008-as választás előtti kampány jelenlegi legfőbb kérdése Irak, a választók jelentős hányada ma elsősorban ez alapján döntene. Nem tudni azonban, hogy az iraki háború mennyire fogja a továbbiakban is uralni a napirendet. Ugyancsak fontos kérdés a terrorizmus elleni küzdelem: a választók ugyan nem sokat foglalkoznak e kérdéssel, de félelmeiket könnyen ki lehet használni.

A bevándorlás is téma lesz a kempányban

A gazdaság szintén döntő tényező a választói mérlegelésekben, e téren nem érezhető kiábrándultság. Egyre nagyobb szerephez juthat az egészségügy, és a bevándorlás kérdése is kampánytéma marad mindaddig, amíg a kongresszus nem hoz róla törvényt. A Gallup szerint az iraki háborún kívül ma a bevándorlás izgatja leginkább az amerikaiakat.

A második világháború óta csak három ízben – 1960-ban, 1988-ban és 2000-ben – fordult elő, hogy kétszer négyéves periódus után váltották le az amerikai elnököt, az eredmény azonban változó volt. Korántsem bizonyos az ellenzéki párt győzelme, nem szokatlan, hogy a Fehér Házon kívüli párt vezette a népszerűségi listákat a választást megelőző évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik