Nagyvilág

Víz öntött el több brit nagyvárost

Súlyos árvízhelyzet alakult ki több angol nagyvárosban: az ítéletidőnek három halálos áldozata van, és százakat kellett kitelepíteni otthonukból egy víztározó gátszakadásának veszélye miatt.

Leeds és Sheffield központját kedden több méter magas víz borította. Sheffieldben ezer embert kellett kimenekíteni helikopterekkel elsodort autókból és elöntött házakból. A környékbeli falvakból is több százan menekültek el, miután repedések jelentek meg a térséget ellátó, túltelítődött víztározó gátján, amely szakértők szerint átszakadással fenyeget. A gátat kedden a hadsereg mérnökei igyekeztek megerősíteni, miközben tűzoltók szivattyúzták a vizet a tározóból.



Víz öntött el több brit nagyvárost 1

Az utcán hömpölygő vizet szivattyúzzák Baintonben (forrás: MTI)


Sheffieldben előző este százak rekedtek a munkahelyükön, miután a két-három méter magas, szennyvízzel keveredett árvíz teljesen elöntötte a belvárost. A mentőalakulatok a királyi légierővel együtt helikopterekkel vitték biztonságos helyre a háztetőkre menekült embereket. A rendőrség az érintett városokban felszólította a lakosságot, hogy senki ne próbáljon a vízen át kimenekülni az elöntött épületekből, mert a gyors sodrás életveszélyes, és a novembert idéző hidegben a kihűlés veszélye is fenyeget.

A Sheffield mellett elhaladó legfőbb észak-déli autópályát, a Londontól induló M1-est hosszú szakaszon le kellett zárni, mert a töltéseket alámosta a víz. Yorkshire grófságra és a környező térségre néhány óra alatt 75 milliméternyi csapadék hullott. Ez a júniusi teljes mennyiségnek felel meg. Ráadásul rövid időn belül ez volt a második jelentős eső Angliában, és az átázott talaj nem tudta beszívni az újabb vízmennyiséget.

Több térségben tornádókat is észleltek, ami Nagy-Britanniában ritka természeti jelenség. Keddig három halálos áldozatot jelentettek a mentőalakulatok: mindhárman Sheffieldben és környékén vesztették életüket az áradatban. A halottak egyike egy 14 éves fiú, akit az iskolából hazatérőben sodort el egy kiáradt folyó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik