Nagyvilág

Ahmadinezsád bírálta a palesztin szükségkormányt

"Lakájkormánynak" nevezte az iráni elnök kedden a palesztin szükségkormányt.

A nagyhatalmak “elzavarták a népi kormányt, lakájkormányt juttattak hatalomra, s ők akarnak dönteni a nép helyett” – idézte Mahmúd Ahmadinezsádot az IRNA hivatalos iráni hírügynökség. A szükségkormányt Mahmúd Abbász palesztin elnök nevezte ki a vezetése alatt álló, mérsékeltebbnek tekintett Fatah és a tavalyi választásokon győztes, Irán támogatását élvező iszlám fundamentalista Hamász nemzeti egységkormányának feloszlatását követően.


Ahmadinezsád kirohanást intézett “azok ellen, akik úgy tesznek, mintha az elmúlt hatvan évben az önrendelkezést és a demokráciát védelmezték volna”, miközben “a kezükben lévő minden hatalmat arra használtak fel, hogy gyilkolják és elűzzék az embereket, és lakájkormányt hozzanak létre Palesztinában”.


Szintén bírálattal illette a közel-keleti rendezés érdekében közvetítő kvartett – az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország – képviselőinek Jeruzsálemben zajló tanácskozását, amelyen a térség helyzetét tanulmányozzák.


A radikális politikai erők támogatása miatt – elsősorban Nyugaton – bírált iráni kormány kedden közvetítőként ajánlkozott a palesztin belviszály rendezésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik