Külföld

Halálos kánikula Görögországban és Romániában

admin
admin

2007. 06. 25. 13:59

A hatóságok fokozott készültségbe helyezték a mentőszolgálatokat Görögországban, miközben a lakosságnak áramkimaradásokkal kell számolnia a rettenetes kánikulában.

Az egészségügyi tárca közlése szerint egy 84 és egy 76 éves nyugdíjas hétfőn bekövetkezett halálában közrejátszott a rendkívüli forróság is.


A hatóságok felszólították az athéniakat, hogy ne tartózkodjanak a nyílt napon, ha tehetik, ne utazzanak, kapcsolják ki az energiaigényes háztartási gépeket, a mosógépeket, a bojlereket és légkondicionálókat. Az utóbbi berendezések fokozott használata áramkimaradásokkal fenyeget, miután sokan vasárnap este hazatértek tengerparti nyaralásukból.


Az állami energiaipari vállalat is arra kérte fogyasztóit, hogy korlátozzák a háztartási berendezések használatát, a klímaberendezéseket pedig takaréküzemben használják, hogy elejét vegyék az áramszolgáltató rendszer összeomlásának. Szerte az országban a helyi hatóságok hatalmas klimatizált helyiségeket nyitottak meg, hogy menedéket kínáljanak az idősebbeknek és a szívbetegségekben szenvedőknek.


Hőségriadó Romániában


Az országos meteorológiai szolgálat jelentése szerint Románia 29 megyéjében léptették életbe a sárga kódjelzést (a hőségriadó legmagasabb foka) a következő napokra. Az előrejelzés szerint a következő napokban a hőmérséklet 35-38 Celsius-fok közötti lehet, egyes helyeken pedig eléri a 40 Celsius-fokot.


A kánikula által leginkább érintett megyékben a helyhatóságok és az egészségügyi szervek 143 elsősegélynyújtó pontot hoztak létre a települések zsúfoltabb övezeteiben. Országos szinten összesen 22 olyan halálesetet jegyeztek a legutóbbi öt napon, amelyet minden kétséget kizáróan a szokatlanul nagy meleg okozott.


A mezőgazdasági minisztérium becslései szerint az idén a gabonafélék átlagos hektárhozama 1,6 tonna lesz, vagyis sokkal alacsonyabb, mint az előző két év 2,9, illetve 2,7 tonnás átlaga.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.