Nagyvilág

Washington cáfolja Guantanamo bezárását

Az amerikai kormány a hét végén cáfolta, hogy a Kuba szigetén levő guantánamói börtöntábor bezárása küszöbön állna.

Dana Perino fehér házi szóvivő közölte: kongresszusi képviselők és jogvédő csoportok követelése ellenére nincsen terv a létesítmény azonnali bezárására. A Voice of America rádió vasárnapi tájékoztatása szerint hozzátette a szóvivő ugyanakkor, hogy Washington a terrorizmussal gyanúsított személyeket őrző börtöntábor felszámolására törekszik, de “ehhez több kérdést meg kell még oldani”.

A Bush-kormány vezető beosztású, névtelenséget kérő tisztségviselői néhány napja azt szivárogtatták ki, hogy a Fehér Ház “közel áll” a börtöntábor bezárásáról szóló döntés meghozatalához, a kérdésben egyetértés látszik kialakulni. Az állítólagos tervek szerint a rabokat amerikai katonai börtönökbe helyeznék át, ahol bírósági eljárás kezdődhetne a fogva tartottak ellen.

Egyeztetés van, bezárás nincs

Dana Perino szóvivő megerősítette azt a sajtóértesülést, hogy George Bush elnök péntekre valóban találkozót tervezett nemzetbiztonsági és jogi tanácsadóival a kérdés megvitatására. Közölte, ugyanakkor, hogy a találkozó elmaradt, mivel “egyelőre nem volt szükség ilyen egyeztetésre”.

Perino leszögezte: hamis az az értesülés, hogy az adminisztráció “közel áll” a bezárásról szóló döntéshez. Mint mondta, a pénteki megbeszélés nem döntéshozó jellegű lett volna. A szóvivő utalt arra, hogy a megoldandó kérdések között van néhány fogoly hazaszállítása.

Guantanamo – teljes kudarc?

A VOA rádió arról is beszámolt, hogy Steny Hoyer, a washingtoni képviselőház demokrata többségi frakciójának vezetője egy meghallgatáson kijelentette: a guantánamói vallató tábor megtépázta az Egyesült Államok tekintélyét. Véleménye szerint Guantánamo “nyomorúságos, kényelmetlen, teljes kudarc”, nemcsak erkölcsi, hanem nemzetbiztonsági értelemben is. Szerinte a tábor működtetése sokkal több kárt okozott Amerikának, mint ellenségeinek.

A C-SPAN pénteki közlése szerint Guantánamó bezárása korábban elsősorban Dick Cheney alelnök, valamint Alberto Gonzales igazságügyi és Donald Rumsfeld volt védelmi miniszter ellenállásába ütközött. Az utóbbi időben viszont a külügyminisztérium, a belbiztonsági tárca, továbbá az új vezetésű Pentagon és a nemzeti hírszerzési igazgató is a bezárást támogatja, legalábbis hallgatólagosan.

380 személyt őriznek ott ma is

A Fehér Ház álláspontja szerint a feltételezett terroristákat fogva kell tartani a terrorizmus elleni háború lezárultáig, és nem részesülhetnek ugyanazokban a jogokban, amelyek a bűnelkövetőket az Egyesült Államokban megilletik. A 2002-ben létrehozott guantánamói börtöntáborban jelenleg mintegy 380 terroristagyanús személyt őriznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik