Nagyvilág

Merkel: Európa ismét mozgásban

A brüsszeli megállapodás véget vetett egy veszélyes megtorpanásnak, s ismét mozgásba hozhatja Európát - értékelte Angela Merkel német kancellár az EU-csúcson született egyezséget a Deutschlandfunk rádióállomás által vasárnap ismertetett nyilatkozatában.

Az unió soros elnöki tisztét betöltő kancellár asszony – akinek az elmúlt hónapokban, de különösen az elmúlt napokban kifejtett erőfeszítéseit számos magas rangú külföldi és otthoni politikus is rendkívül elismerően méltatta – úgy ítélte meg, hogy elhárultak az akadályok az új alkotmányos reformszerződés megkötésének útjából. Merkel szerint a brüsszeli kompromisszum azt bizonyítja, hogy végül is mind a 27 tagállam a reformok mellett kötelezte el magát. “Európa megtalálta a közös nevezőt” – hangoztatta, hozzátéve, hogy ehhez mindenki részéről kompromisszumra volt szükség.

A kancellár asszony külön is védelmébe vette a döntéshozatali rendszerrel kapcsolatban Lengyelországgal kötött kompromisszumot, amelynek lényege, hogy – a varsói követeléseknek némelyest engedve – a nizzai szerződés módosítása, illetve a kettős többség elvének alkalmazása teljes egészében csak 2017-től lép életbe. Úgy vélte, hogy a szinte az utolsó pillanatban kialkudott egyezség jó az egész unió, s jó Lengyelország számára.

Méltatták a kompromisszumot

A brüsszeli megállapodás legfontosabb elemei között említette a kancellár az uniós, illetve a nemzeti hatáskörök pontosabb elhatárolását, ezzel összefüggésben a szubszidiaritással kapcsolatos új irányelveket, az alapvető jogok chartájának kötelező jellegét, továbbá egy, az unió külpolitikájáért felelős poszt létrehozását.

José Manuel Durao Barroso bizottsági elnökkel, valamint Hans-Gert Pötteringgel, az Európai Parlament elnökével az élen tekintélyes uniós politikusok méltatták vasárnap a csúcson született, kompromisszumos megállapodást, valamint Angela Merkel elnöki tevékenységét. A Bild am Sonntag című lapnak nyilatkozva Barroso azt emelte ki, hogy sikerült elhárítani az EU történelmének egyik legsúlyosabb válságát, s biztosítani az alapokat az új reformszerződéshez.

Hans-Gert Pöttering mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy a korábbi szerződés leglényegesebb elemit sikerült megőrizni. Pöttering fontosnak nevezte azt is, hogy megnövekedett az Európai Parlament hatásköre.

Vége az unió bénultságának?

Günter Verheugen, az Európai Bizottság alelnöke úgy értékelte, hogy a megállapodás véget vethet az unió bénultságának. Szavai szerint ugyanakkor az elmúlt napok alkudozásaiból – megfogalmazása szerint a “tárgyalási pókerból” – mindenkinek le kell vonnia a tanulságokat. Fontosnak nevezte, hogy megállapodás született a közös külpolitika erősítéséről.

Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője rendkívül jelentős előrelépésről beszélt, s azt emelte ki, hogy a korábbi szerződéstervezet legfontosabb elemeit sikerült megőrizni. A szociáldemokrata politikus bírálta ugyanakkor Lengyelország magatartását, s annak a nézetnek adott hangot, hogy az EU egységének megőrzése érdekében – mint fogalmazott – viszonylag magas árat kellett fizetni. Ugyanakkor a lengyel kormánynak is be kellett látnia: az uniós tagállamok nem hagyják, hogy az orruknál fogva vezessék őket – fogalmazott Schulz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik