Nagyvilág

Izrael ismét utal a palsztinoknak

Az izraeli kabinet jóváhagyta vasárnap, hogy felújítsák a befagyasztott palesztin adó- és vámbevételek átutalását a Mahmúd Abbász palesztin elnök által létrehozott szükségkormánynak, így segítve a mérsékelt palesztin vezetőt a radikális iszlamista Hamásszal szemben.

Egy izraeli kormánytisztviselő elmondta, hogy az Abbász által követelt 700 millió dollárból körülbelül 350 milliót adnak át szakaszosan a szükségkormánynak, amint létrejön a mechanizmus annak biztosítására, hogy a pénz ne a Gázai övezetben immár egyeduralkodó Hamász kezébe kerüljön. A zárolt pénzalapok felszabadítását Ehud Olmert izraeli kormányfő kérte, aki hétfőn regionális csúcstalálkozót tart az egyiptomi Sarm-es-Sejkben Abbásszal és II. Abdalláh jordániai királlyal, valamint a házigazda Hoszni Mubarak egyiptomi államfővel.

“Elvi döntést hoztunk a pénzalapok felszabadításáról – fogalmazott Miri Ejszin, Olmert szóvivője. – Holnap a palesztin elnökkel, a csúcstalálkozó után pedig a palesztin kormánnyal megvitatjuk a pénzek átutalásának módozatait.”

A csúcs előkészületei javában folynak. Olmert vasárnap még a kabinetülés előtt tanácskozott Cipi Livni külügyminiszterrel és Ehud Barak védelmi miniszterrel, Abbász pedig Ammánban találkozott a jordániai uralkodóval.

Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter szombat este telefonon beszélt izraeli kollégájával, Livnivel, s kérte, hogy Izrael tanúsítson olyan magatartást a Palesztin Hatósággal szemben, ami megteremtheti a nyugalmat és a békefolyamat felújításának kedvező légkört. “Ehhez le kell állítani a telepépítéseket, véget kell vetni a (ciszjordániai) elválasztó fal építésének, be kell szüntetni a (palesztin) városok elleni támadásokat, és el kell távolítani az ellenőrző pontokat” – mondta az egyiptomi diplomácia vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik