Nagyvilág

Brutális bánásmód Afganisztánban

A gyanúsítottakkal szembeni brutális bánásmódról számolt be a Focus című német hetilap két munkatársa afganisztáni helyszíni riportjában.

Az újságírók, akik három héten át kísérték az amerikai haderő alakulatait a közép-ázsiai ország harcok dúlta déli és délkeleti vidékén, tanúi voltak a Gazni tartománybeli Niaszulla faluban annak, hogy az amerikai haderő és az afgán hadsereg katonái a kezénél fogva hozzászíjaztak egy gyanúsítottat egy katonai járműhöz, és megfenyegették, hogy végigvonszolják a köves talajon, ha nem beszél. (A német újságírók beszámolója szerint a terepet figyelembe véve a gyanúsított néhány méter után meghalt volna.) A katonák, fenyegetésüket nyomatékosítandó, a jármű motorját is beindították.

Egy másik esetben – amelyről csak hallomásból értesültek a Focus munkatársai – amerikai katonák azzal bírtak szóra egy 13 éves fiúcskát, hogy megfenyegették, lelövik. Egy másik alkalommal tálib fegyveresek utáni kutatás közben az afgán titkosszolgálat egy tisztje ököllel, majd puskatussal ütlegelt egy idős embert, míg a szerencsétlen össze nem csuklott. Erről olyan amerikai katonáktól szerzett tudomást a Focus, akik jelen voltak az esetnél.

Az amerikai katonák olyan gyenge kifogásokat hoztak föl ezen esetek magyarázatául, mint hogy “az afgánoknak eltérő a kultúrájuk”, s – mint azt Brad McCoy százados kifejtette – ők nem azért vannak ott, hogy ezt a kultúrát megváltoztassák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik