Nagyvilág

Blair átadta a stafétát Brownnak

Hivatalosan is átadta vasárnap délután a kormányzó brit Munkáspárt vezetését Gordon Brown pénzügyminiszternek Tony Blair miniszterelnök, aki néhány nap múlva a kormányfői tisztségről is leköszön.

A hetekkel ezelőtt beharangozott váltást a Labour rendkívüli, manchesteri kongresszusa szentesítette. Blair – aki 14 évig vezette a pártot, és tíz éve ő a miniszterelnök – rövid beszédben nyilvánította a Munkáspárt új vezetőjének régi hatalmi riválisát, Gordon Brownt.

Brown, aki 1969-ben, 18 éves korában lépett be a legnagyobb baloldali brit pártba, ovációkkal megszakított félórás beszédében “alázattal” és “nagy büszkeséggel” elfogadta a megbízatást. A Labour most beiktatott vezére kijelentette, hogy a héten megalakítandó kormányának “új prioritásai” lesznek, és ezek között több, az első kommentárok szerint “baloldali fordulatnak” tekinthető célt konkrétan megemlített. A legnagyobb hangsúlyt a szociális lakáspolitika újjáélesztésének terve kapta Brown beszédében.


Az ingatlantulajdonosok segítenének a fiatalokra

A jövendő brit miniszterelnök azt mondta: a munkáspárti kormány alatt “az ingatlantulajdonosi demokrácia” fogalmának azt kell jelentenie, hogy az ingatlan-magánszektornak és a helyhatóságoknak a jövőben együtt kell működniük az első lakásukat vásárló fiatalok megsegítése érdekében.

A rendkívüli nagy-britanniai lakásár-infláció, amely az utóbbi években évente rendre meghaladja a 20 százalékot, mára gyakorlatilag kiszorította az alkalmazotti bérből élőket legalábbis a nagyvárosok ingatlanpiacáról.


Drága londoni lakások


A meredek lakásár-emelkedést elsősorban a befektetési banki szektor már politikai vitákat is kavaró pénzesője táplálja. A Gazdasági és Üzleti Kutatások Központja (CEBR) – az egyik legnagyobb, nem befektetési banki jellegű londoni gazdaságelemző cég – néhány hete kiadott becslése szerint a 2006-2007-es prémiumszezonban a londoni City befektetési és egyéb pénzügyi szolgáltatási területeken dolgozó alkalmazottai az előző évben kiosztott 7,4 milliárd fontnál 18,3 százalékkal több, összesen 8,8 milliárd font (3400 milliárd forint) jutalmat vihettek haza. Az intézet szerint a Cityben kiosztott jutalmaknak mintegy a fele a londoni ingatlanpiacra áramlik.


Az egyik vezető londoni ingatlanár-figyelő cég, a Hometrack nemrég kiadott jelentése szerint a lakáscélú ingatlanok ára a legkeresettebb londoni kerületekben havonta 2 százalékkal – átlagosan több mint 12 ezer fonttal – emelkedik. Egyes felkapottabb londoni kerületek ingatlanközvetítőinek portfoliójában szerepelnek 2,5 millió fontért (csaknem egymilliárd forint) kínált lakások is.


Ingyenes marad az egészségügy

Brown vasárnapi beszédében a szociális lakáskérdés mellett a másik fő prioritásnak az állami egészségügy ingyenességének fenntartását nevezte. Kijelentette: a brit állami egészségügyi hálózat (NHS) “a következő nemzedéknyi időszakban” ingyenes marad az ellátást igénybe vevők számára, a szolgáltatások hozzáférhetőségét “a szükségesség, és nem a fizetési képesség fogja meghatározni”.

Nagy-Britanniában az állami egészségügyet teljes egészében az adóbevételekből finanszírozzák, és jóllehet a kormány évről évre rekordösszegeket fordít a rendszer működtetésére, az NHS egyre több területen súlyos – esetenként már ellátási fennakadásokat is okozó – pénzügyi gondokkal küszködik. A válság feloldására több szakmai szervezet javasolta egyes ellátások fizetőssé tételét, illetve a rendszer biztosítási alapúvá alakítását.

Irakról nem beszélt

A következő brit kormányfő az iraki háborúról konkrétan nem ejtett szót, de megismételte azt a már ismert nézetét, hogy “háborúról és békéről” a jövőben a parlamentnek kell döntenie.

Tony Blair jelenlegi kormányfő szerdán nyújtja be hivatalosan lemondását II. Erzsébet királynőnek, aki ugyanaznap kinevezi Brownt Nagy-Britannia új miniszterelnökévé. Blair – miután az iraki háborút kísérő, és egyéb belpolitikai botrányok miatt pártján belül is rendkívül népszerűtlenné vált – a Labour vezéri tisztségéről már a múlt hónapban leköszönt, útjára indítva az eredetileg hét hetesre tervezett utódválasztási kampányt. Ez azonban alig néhány nap alatt befejeződött, ugyanis Brown annyi támogatót gyűjtött össze a Labour alsóházi frakciójában, hogy matematikailag lehetetlenné vált a pártszabályzatban előírt számú képviselői aláírás megszerzése az induláshoz bárki más számára.

A vasárnap közölt legújabb közvélemény-kutatás szerint az immár Gordon Brown vezette Munkáspárt – nyolc hónap óta először – máris népszerűbb a konzervatív ellenzéknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik