Nagyvilág

Megérkezett az Atlantis

Egy napos csúszással pénteken közép-európai idő szerint 21 óra 49 perckor visszatért a Földre az Atlantis amerikai űrrepülőgép hét asztronautával a fedélzetén.

Az űrsiklónak eredetileg már egy nappal korábban landolnia kellett volna a floridai Kennedy Űrközpontban, de a biztonságos leszállást a kedvezőtlen időjárási viszonyok veszélyeztették, ezért a földi irányítás végül úgy döntött, hogy “a másik óceánparton lévő” tartalék leszállópályán, a kaliforniai Edwards légitámaszponton ereszkedik le az Atlantis, Az Atlantis egy újabb szerkezeti elemet, egy 16 tonna tömegű napelemtáblát szállított a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), és azt az űrhajósok a helyükre is illesztették.

Emellett több szerelési munkát is elvégeztek az ISS külső burkán. Menetközben egy újabb feladatot is kaptak, mégpedig egy sérült hőszigetelő habréteg megjavítását. A rétegen az indítás után keletkezett egy 10 centiméteres repedés, és ennek betömése miatt két nappal meghosszabbították a most befejeződött küldetés időtartamát. Ezeknek a munkáknak az elvégzéséhez az űrhajósok négyszer léptek ki a nyílt világűrbe, és űrszerelési munkáikat maradéktalanul elvégezték.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA a Columbia amerikai űrrepülőgép 2003. február elsején bekövetkezett tragédiája után új, a korábbinál jóval szigorúbb biztonsági előírásokat léptetett életbe, amelyek rendelkeznek arról is, hogy a asztronautáknak tüzetesen át kell vizsgálniuk hajójuk külső borítását, és az esetleges hibákat meg kell szüntetni. A leszállási engedélyt csak ezt követően kaphatják meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik