Külföld

Kóka missziója a washingtoni a kapcsolat

admin
admin

2007. 06. 23. 08:43

Az SZDSZ missziójának tekinti Kóka János a Magyarország transzatlanti kapcsolatainak erősítését - mondta a pártelnök a kétnapos washingtoni tárgyalásai végeztével az MTI-nek.

“Magyarország az elmúlt egy évben nem koncentrált kellő mértékben a transzatlanti kapcsolatok ápolására” – mondta Kóka János, hangsúlyozva, hogy az SZDSZ elnökévé történt megválasztása után egyik első külföldi útja az Egyesült Államokba vezetett. Kifejtette: a liberális párt feladata folyamatosan felhívni Magyarország mindenkori kormányának a figyelmét arra, hogy az Egyesült Államokkal stabil szövetségesi viszonyra van szükség. Ezt a viszonyt gyakorolni kell cselekedetekben, gesztusokban, látogatásokban – tette hozzá.

“Bármi is legyen Magyarországon a belpolitikai helyzet, bármennyire sok feladatunk van a belpolitikában, a transzatlanti kapcsolatok erősítése rendkívül fontos” – fogalmazott. Mint elmondta, Tom Lantos magyar származású demokrata párti kongresszusi képviselőtől liberális pártelnökként ahhoz kért segítséget, hogy az SZDSZ élen járhasson ennek a kapcsolatnak az ápolásában.

Kóka János külön méltatta azokat a kapcsolatokat, amelyeket Simonyi András washingtoni nagykövet kiépített, és amelyeket ő is kihasználhatott a két ország közötti kapcsolat fenntartása és javítása érdekében. Azt mondta, eddigi egyesült államokbeli látogatásai során úgy tapasztalta, hogy a magyar nagykövet “az amerikai közéletnek annyira meghatározó alakjává vált, mint amilyen mértékben talán nálunk lényegesen nagyobb országok diplomáciai vezetői sem”. Kóka János úgy ítélte meg: a nagykövet egy politikai és üzleti kapcsolatokban rejlő láthatatlan tőkét halmozott fel, amely miatt “Magyarországot Washingtonban még mindig az ország méreténél nagyobbnak és fontosnak értékelik”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.