Nagyvilág

Gyilkos merénylet egy indiai atlétikai versenyen

Pokolgépes támadásban négy ember - köztük két gyerek - vesztette életét, és több mint húszan megsebesültek szombaton India északkeleti Asszám államában, néhány órával egy ázsiai atlétikai verseny megnyitója előtt.

A robbanás Asszám fővárosának, Guwahatinak egyik piacterén történt. A pokolgépet biciklire erősített csomagban rejtették el egy mecset bejáratánál, más hírek szerint a robbanószerkezet zöldséges kosarak között volt elrejtve egy zsúfolt buszmegállóban.

A robbanás néhány órával az ázsiai atlétikai szövetség által rendezett nemzetközi verseny megnyitója előtt történt, a viadalon 19 ázsiai ország több mint kétszáz sportolója vesz részt. A rendőrségnek nincs kétsége afelől, hogy a pokolgépes támadást az Asszám Egyesült Felszabadítási Frontja (ULFA) nevű szervezet követte el, amely a 26 millió lakosú, olajban és teaültetvényekben gazdag indiai állam függetlenségéért harcolt. 1979 óta a szakadárok erőszakcselekményeibe több mint húszezer ember vesztette életét, és az utóbbi időkben megszaporodtak az ULFA véres akciói.

Az ULFA egy még februárban rendezett atlétikai verseny meghiúsításával is fenyegetőzött. A mostani viadal előtt nem hangzottak el részéről fenyegetések, de a szervezett szerint az Újdelhi által rendezett atlétikai játékokhoz hasonló rendezvények is azt a meggyőződést hivatottak erősíteni, hogy Asszám állam India elidegeníthetetlen része.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik