Külföld

Washington bezárná Guantánamót

admin
admin

2007. 06. 22. 16:59

A Bush-kormány a guantánamói börtöntábor bezárására készül - jelentette a C-SPAN kongresszusi hírtelevízió pénteken. Washington azt tervezi, hogy a terrorizmussal gyanúsított rabokat a Kuba szigetén levő táborból amerikai katonai börtönökbe helyezik át.

A kormány vezető beosztású, névtelenségben maradó tisztségviselői kiszivárogtatták: egyetértés látszik kialakulni a börtönkomplexum bezárásáról. A foglyokat a Pentagon egy vagy több intézményébe szállítanák át, amelyek között felmerült a kansasi Fort Leavenworth-ben működő, legmagasabb biztonsági fokozatú katonai börtön, ahol bírói eljárás kezdődhetne a fogva tartottak ellen.

George Bush elnök állítólag péntekre tervezett találkozót nemzetbiztonsági és jogi tanácsadóival a kérdés megvitatására. A hír kiszivárgása után azonban a Fehér Ház cáfolta, hogy ilyen találkozóra sor kerülne, egyúttal közölte, “nincsen küszöbön álló döntés Guantánamo sátusáról”.


A C-SPAN szerint Guantánamó bezárása korábban elsősorban Cheney alelnök, valamint Gonzales igazságügyi és Donald Rumsfeld volt védelmi miniszter ellenállásába ütközött. A javaslat az utóbbi időben viszont újra felmerült, mivel most már a külügy, a belbiztonsági tárca, továbbá az új vezetésű Pentagon és a felderítési főhivatal is mögé állt, legalábbis hallgatólagosan.


Guantánamo bezárására több törvényjavaslatot is benyújtottak a washingtoni kongresszusban. Az egyik az Egyesült Államokba, Fort Leavenworth-be való áttelepítést javasol, egy másik azt, hogy a rabok maradjanak a Kuba szigetén levő táborban, de kapjanak új jogokat, találkozhassanak ügyvédekkel. Egy harmadik javaslat szerint a raboknak lehetőséget kellene adni arra, hogy szövetségi bíróságok előtt keressenek jogorvoslatot fogva tartásuk miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.