Külföld

Az USA leállítja kémműholdprogramját

admin
admin

2007. 06. 22. 18:10

Az amerikai felderítő szervezetek főkoordinátora állítólag befolyásos törvényhozók ellenállása és az egyre növekvő költségek miatt döntött a program feladásáról – értesült a The New York Times.

Mike McConnell nemzeti hírszerzési igazgató, egy felderítő értekezleten annyit közölt, hogy a szigorúan titkos, új generációs kémműholdakból álló rendszer kiépítése “nem éri meg a ráfordított költségeket”. A 16 hírszerző ügynökség működését irányító tisztviselő nem közölt részleteket, de más források megerősítették, hogy a Misty nevű rendszerről van szó, amelyet a Lockheed Martin vállalat fejlesztett ki.

Az amerikai felderítés évek óta szorgalmazza kisebb méretű, nagyobb titokban működtethető kémműholdak Föld körüli pályára állítását, mivel “más országok” már képesek a jelenlegi műholdak felkutatására és megsemmisítésére. Egyes katonai szakértők szerint McConnell azért állította le a programot, mert a titkos felvételeket készítő műholdak sebezhetőségük miatt hamarosan elavulttá válnak.

A túlköltekezések miatt többször bírált kémműholdprogram támogatottsága állítólag azért is visszaesett, mert a Pentagon már elsősorban nem a nagy csapattestek mozgásának felderítésére, hanem a terroristák “levadászására” koncentrál.


John Pike, a Globalsecurity kutatócsoport szakértője szerint az apró kémműholdakkal éppen a méretük miatt volt gond. Bár ügyesebben ki tudnák kerülni az ellenséges felderítést, a legfejlettebb felvételrögzítő rendszerek nem férnének el rajtuk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.