Nagyvilág

Áramellátási zavarok és viharkárok Európában

Több európai országban pénteken is tartott az előző esti vihar következményeinek felszámolása. Kelet-Csehországban energetikai vészhelyzetet rendeltek el a helyi hatóságok, mert az éjjeli szélviharok és a nagy esőzések következtében súlyos zavarok keletkeztek az áramellátásban.

Pénteken is tartott az előző esti vihar okozta károk elhárítása Szlovákiában és Svájcban, a frankfurti repülőtéren pedig a törölt járatok miatt a szokásosnál nagyobb forgalomra lehet számítani.


Hídépítés Svájcban


Szerte Szlovákiában fákat csavart ki tövestől, tetőket sodort el a szél. Pénteken is fatörzsek, letört faágak akadályozták a vasúti és a közúti közlekedést. Kidőlt fa torlaszolta el többek között a Pozsonyt Prágával összekötő autópályát is. Legkevesebb 15-en szenvedtek sérüléseket a viharban, a legtöbben lezuhanó faágak miatt.


Svájcban Schwyz kantonban okozta a legnagyobb károkat a vihar, itt az utak tisztítása és a helyreállítási munkálatok akár hetekig is eltarthatnak. Pénteken is szivattyúzták a vizet az elöntött pincékből, ehhez a hadsereg katasztrófa-elhárítási egységeinek segítségét is igénybe vették. Egy helyütt ideiglenes hidat kellett építeniük a katonáknak.



Áramellátási zavarok és viharkárok Európában 1

A bécsi tûzoltóság épületének megrongálódott tetõszerkezete. (fotó: MTI/EPA)


Járattörlések Németországban


A majna-frankfurti repülőtéren 123 érkező és 119 induló járatot töröltek csütörtökön az Európán átvonuló viharzóna miatt. A járattörlések harmincezer utast érintettek. Egy részüket szállodákban helyezték el, mások vonattal utaztak tovább, de mintegy félezren a repülőtéren töltötték az éjszakát. Számukra tábori ágyakat állítottak fel a várócsarnokokban – közölték repülőtéri illetékesek.


A törölt járatok utasainak elutaztatása miatt pénteken a szokásosnál nagyobb forgalommal számolnak a frankfurti repülőtéren. Hosszú sorokra lehet számítani a bejelentkezésnél és a biztonsági ellenőrzésnél. A légikikötő illetékesei ezért azt tanácsolják az utazóknak, hogy időben érkezzenek meg a repülőtérre, és hogy előzetesen tájékozódjanak a légitársaságoknál az esetleges késésekről.


—-Vezetékszakadások Csehországban—-


A vezetékek megrongálódása miatt több tízezer ember maradt több órára áram nélkül Közép-Csehországban és Dél-Morvaországban is, s az energetikai berendezéseken keletkezett károk mintegy 10-15 millió koronára rúgnak. Kelet-Csehországban a hirtelen lezúduló esővíz számos helyen megárasztotta a helyi patakokat, amelyek több száz házat öntöttek el.


A CEZ Hradec Královéban lévő központja szerint az éjjeli és a délelőtti órákban mintegy 200 helyen szakadt el a magasfeszültségű vezeték, s a hálózatok több mint ezer helyen hibásodtak meg. Közép-Csehországban mintegy száz helyen szakadtak el a vezetékek, s a hibák kijavítását az esti órákig ígéri a CEZ.


Bár a szélviharok és az esőzések az utóbbi napokban gyakorlatilag az egész Csehországot érintették, a hatóságok szerint más régiókban nincsenek súlyosabb problémák, s a helyzet stabilizálódott. A hegyvidékeken a közlekedési problémák is gyakoriak voltak, mert a viharban kidőlt fák számos helyen eltorlaszolták az utakat. Emberéletet a jelentések szerint a vihar nem követelt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik