Nagyvilág

Putyin a népszerűségi lista élén

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Vlagyimir Putyin elnök a legnépszerűbb politikus Oroszországban, és javult a közvélemény ítélete a Mihail Fradkov vezette kormány tevékenységéről.

A Levada közvélemény-kutató intézet júniusban készült felmérésének eredménye szerint az oroszok 81 százaléka támogatja Putyin elnöki tevékenységét, ami 4 százalékpontos javulás az előző évhez képest. Az orosz politikusok közül a legtöbben – a megkérdezettek 49 százaléka – ugyancsak Putyinban bíznak meg, egy évvel korábban ez az arány 44 százalék volt.

A tíz legnépszerűbb politikus közé tartozik Szergej Ivanov (22 százalék) és Dmitrij Medvegyev (17) miniszterelnök-helyettes, Szergej Sojgu (20) polgári védelmi ügyekben és rendkívüli helyzetekben illetékes miniszter, Vlagyimir Zsirinovszkij (9) ultranacionalista pártvezető, Jurij Luzskov (7) moszkvai polgármester, Gennagyij Zjuganov (6) kommunista pártelnök, Valentyina Matvijenko (6) szentpétervári és Aman Tulejev (5) kemerovói kormányzó, valamint Borisz Grizlov (5), az alsóház elnöke.

Jelenlegi álláspontjuk szerint a 2008. márciusi elnökválasztáson a Putyin utódjaként emlegetett Ivanov és Medvegyev közül a legtöbben (31 százalék) a keményvonalasként ismert volt védelmi miniszter Ivanovra szavaznának, az ő támogatottsága stabil maradt az áprilisi felmérés óta. A mérsékeltként számon tartott Medvegyev híveinek tábora viszont 7 százalékponttal, 27 százalékra csökkent, ami december óta a legalacsonyabb szint. Zsirinovszkij és Zjuganov 14-14 százalékos támogatottságot élvez, míg a liberális ellenzék még akkor is csak 7 százalékra számíthat, ha képes lesz közös jelöltet állítani.

A decemberi parlamenti választások előtt hat hónappal fölényesen vezeti a népszerűségi listát a Kreml-hű monopolpárt, az Egységes Oroszország. A biztos pártválasztók közül 52 százalék szavazna az Egységes Oroszországra, 17 százalék a kommunistákra, 9 százalék a Zsirinovszkij vezette liberális demokrata pártra és 7 százalék a Kremlhez közel álló Igazságos Oroszországért pártra. (A többi párt nem lépi át a 7 százalékos választási küszöböt.) A megkérdezettek 54 százaléka mondta biztosra, hogy elmegy szavazni decemberben, s közülük 20 százalék a biztos pártválasztók közé tartozik.

Növekedett a Fradkov-kormány népszerűsége, bár a miniszterek munkájának megítélése továbbra is inkább negatív. Míg 2006 júniusában az oroszok 34 százaléka tartotta összességében pozitívnak a kormány tevékenységét, 61 százaléka pedig negatívnak, mostanra ezek az arányok 44, illetve 50 százalékra változtak. Személy szerint Fradkov tevékenységét a megkérdezettek 46 százaléka értékelte kedvezően (tavaly 34 százalék), az elégedetlenek aránya 44 százalék (tavaly 56 százalék).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik