Külföld

Közelebb kerültek a kivégzéshez a bolgár ápolónők

admin
admin

2007. 06. 22. 12:10

Nem sikerült megegyezni a Líbiában halálra ítélt bolgár ápolónők ügyében a kártérítés kérdése miatt - jelentették be pénteken azok a líbiai családok, amelyeknek a gyermekei AIDS-szel fertőződtek meg. A július 11-ei ítélethozatalon a megegyezéstől függetlenül valószínűleg halálra ítélik a vádlottakat.

“Nehéz tárgyalásokon kompromisszum születetett különböző pontokban (az Európai Unióval), így a gyerekek gyógykezeléséről is, de egy pont még mindig hiányzik, és ez a pénzügyi kárpótlás kérdése” – közölték a családok egy nyilatkozatban.


A hír eloszlatja a reményeket, hogy még pénteken végleges megállapodás születik, ahogy azt előző nap a Kadhafi alapítvány kilátásba helyezte. A líbiai ügyészség a halálos ítélet megerősítését kérte a legfelsőbb bíróságtól a szerdán megkezdődött fellebbviteli tárgyaláson.


Nem tudnak megegyezni


A jogi eljárással párhuzamosan tárgyalások kezdődtek az áldozatok családjai, a líbiai hatóságok és az Európai Unió képviselői között. Szeif el-Iszlám Kadhafi – Moammer el-Kadhafi líbiai vezető fia -, az áldozatok családjainak nevében fellépő alapítvány elnöke kijelentette: a legfelsőbb bíróság ítéletét követően azonnal hozzálátnak a megoldást segítő intézkedések kidolgozásához.

Az alapítvány tízmillió eurót követel mindegyik érintett családnak. Szófia nem hajlandó kártérítést fizetni, mert az – felfogása szerint – egyet jelentene az ápolónők bűnösségének elismerésével. Az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal közösen létrehozott azonban egy szolidaritási alapot.

Szándékosan fertőztek?

A vád szerint a bolgár ápolónők és a palesztin orvos mintegy 400 líbiai gyereket fertőztek meg a halálos AIDS-betegség kórokozójával az 1990-es évek végén Líbia második legnagyobb városának, Bengázinak a gyermekklinikáján. A vádlottak – Krisztiana Valcseva, Nasszja Nenova, Valja Cserveniacska, Valentina Szirapulo, Sznezsána Dimitrova, valamint a palesztin Asraf Dzsuma al-Hadzsúdzs – tagadják a vádat. A líbiai legfelsőbb bíróság július 11-ét jelölte meg szerdán ítélethozatalának napjaként.

Több szakértői vélemény is azt látszott alátámasztani az első és a másodfokú tárgyaláson, hogy a vádlottak még nem dolgoztak a bengázi kórházban, amikor a tömeges HIV-fertőzés megtörtént, mégis halálra ítélték őket mind első, mind pedig másodfokon. Nagy nemzetközi nyomás nehezedik Líbiára a hat külföldi egészségügyi dolgozó szabadon bocsátása érdekében.

Még van remény

Egyes líbiai igazságszolgáltatási források szerint a legfelsőbb bíróság valószínűleg helybenhagyja a 2004-ben első fokon meghozott, majd 2006 végén megerősített halálos ítéletet. Az ápolónők egyik ügyvédje ellenben úgy vélekedett, hogy az ítélethozatal július 11-re halasztása jó jel, annak jele, hogy a legfelsőbb bíróság megfontolandónak tartja a védelem érveit, és újra ki akarja vizsgáltatni az egész ügyet. Ha a legfelsőbb bíróság is megerősíti a halálos ítéletet, a líbiai Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács elé kerülhet az ügy.

Ennek a kormányirányítás alatt álló testületnek joga van átváltoztatni a halálos ítéletet szabadságvesztés büntetésre, amelyet a vádlottak hazájukban tölthetnének le. Politikai elemzők valószínűnek tartják, hogy ez a testület hazaengedné Bulgáriába az öt ápolónőt és a palesztin orvost, aki időközben maga is bolgár állampolgárságot kapott, ha megállapodás születik a megfertőzött gyerekek családjainak fizetendő kártérítésről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.