Nagyvilág

Hill szerint eredményes volt a phenjani tárgyalása

Elégedetten nyilatkozott pénteken Phenjanban folytatott tárgyalásáról Christopher Hill, az észak-koreai atomprogram befejezésének elérését célzó amerikai küldöttség vezetője. Aszo Taro japán külügyminiszter viszont kétségeit fejezte ki a látogatás eredményességét illetően.

Hill a phenjani repülőtéren elutazása előtt mindössze annyit közölt, hogy megbeszélése “jó volt” Kim Kje Gvan észak-koreai főtárgyalóval. Christopher Hill személyében öt év óta először látogat hivatalos washingtoni küldött Észak-Koreába. Hill most Szöulba utazik tovább, hogy történelminek nevezett phenjani tárgyalásáról tájékoztassa a dél-koreai vezetést. Nem sokkal később Tokióban számol be a japán félnek az Észak-Koreában tett látogatásának a kimenetéről.

Észak-Koreával öt ország, az Egyesült Államok, Oroszország, Japán, Kína és Dél-Korea évek óta kisebb-nagyobb szünetekkel folytat tárgyalásokat, hogy rávegye Phenjant: hagyjon fel nukleáris programjával. Észak-Korea ebbe februárban bele is egyezett, de több feltételt szabott tárgyalópartnerei kérésének teljesítéséhez. Ezek közé tartozott, hogy szabadítsák fel azt a 25 millió dolláros számláját, amelyet egy makaói bankban zároltak. Miután Phenjan bankbetétjeihez jutott, Hill bejelentette, hogy július elején felújítják a hathatalmi tárgyalásokat. Cson Jong Vu dél-koreai főtárgyaló viszont azt közölte, hogy még július 10 előtt újabb nem hivatalos megbeszélést tartanak Pekingben a “hatok”.

Közben arról is megegyezés történt, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nemzetközi szervezet szakértői Észak-Koreába utaznak, hogy előkészítsék a legjelentősebb észak-koreai atomerőmű, a jongbjoni leszerelését.

Aszo Taro japán külügyminiszter kétségeit fejezte ki pénteken Hill látogatásának eredményességét illetően. A tokiói diplomácia vezetője szerint attól lehet tartani, hogy az amerikaiak “nagy sietségükben” túlságosan könnyen engednek Phenjannak és még így sem vehető biztosra, hogy sikerül folytatni a hatoldalú tárgyalásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik