Nagyvilág

Az ETA támadásától tartanak Spanyolországban

Spanyolországban attól tartanak, hogy az ETA baszk szakadár szervezet robbantásos merényletekre készül az ország délnyugati részében fekvő nyaralóhelyeken - írta pénteken az El País spanyol napilap.

A spanyol hatóságok csütörtökön egy robbanószerekkel, detonátorokkal, időzítőkkel megpakolt autóra bukkantak a portugál határ közelében, Ayamonte település mellett. Az autóban találtak továbbá egy baszk nyelvű útmutatót is, amely pokolgépek előállításának lépéseit részletezi. A Lisszabonban bérelt gépkocsi két utasa egy rendőri igazoltatás elkerülése végett hagyta el a járművet, és menekült el egy másik autóval.


Az El País szerint a rendőrség feltételezi: a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szervezet bázist hozhatott létre a dél-portugáliai Algarve térségében, ahonnan feltehetően spanyolországi üdülőhelyek ellen tervez támadásokat. Korábban az ETA több alkalommal robbantott pokolgépet a turisták körében népszerű spanyol területeken.


Az ETA június elején felmondta az általa több mint egy évvel ezelőtt meghirdetett tűzszünetet, a kormányt okolva a tárgyalásos folyamat kudarcáért. A szervezet közölte: újra működésbe lép “valamennyi fronton”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik