Nagyvilág

Pakisztán kitünteti bin Ladent

Radikális pakisztáni papok Oszama bin Laden al-Kaida-vezér kitüntetésével akarnak visszavágni a Nyugatnak az iszlám megsértésével vádolt Salman Rushdie indiai-brit író nagy-britanniai lovaggá ütéséért.

“Ha a britek lovaggá üthették Rushdie-t, nekünk is jogunk van kitüntetni vezetőinket, hőseinket” – mondta csütörtökön Iszlámábádban Allama Tahír Asráfi, a pakisztáni ulématanács elnöke. Közlése szerint a több mint háromezer muzulmán vallási elöljárót tömörítő tanács a “szaif Allah” (isten kardja) címet adományozza rövidesen bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjének, hogy elismerje “a muzulmánok szolgálatában, a hitetlenek elleni szent háborúban szerzett érdemeit”.


A 160 milliós, túlnyomórészt muzulmán Pakisztán kormánya szoros szövetségese az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának a muzulmán terrorizmus elleni harcban. Rushdie kitüntetése azonban felháborodást váltott ki a dél-ázsiai országban, és emiatt számos tüntetés zajlott le az utóbbi napokban Pakisztán területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik