Külföld

Kuba történelmi győzelemként értékeli az ENSZ-döntést

admin
admin

2007. 06. 20. 09:24

Kuba kedden történelmi győzelemként könyvelte el, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előző nap levette a szigetországot arról a listáról, amely azokat az országokat tartalmazza, ahol az emberi jogok helyzetének alakulása különös vizsgálatot igényel.

A havannai külügyminisztérium nyilatkozata szerint a világszervezet genfi székhelyű testülete ezzel elismerte, hogy Kubát két évtizeden át igazságtalan és hátrányosan megkülönböztető bánásmódban részesítették, és lesújtó csapást mért azokra a határozatokra, amelyeket Washingtonnak rá sikerült kényszerítenie a tanács elődjére, az ENSZ Emberi Jogi Bizottságára.

„Ez a döntés történelmi győzelmet jelent népünknek abban a küzdelmében, amely célja, hogy érvényre jutassa az igazságot, és véget vessen az Egyesült Államok Kuba-ellenes manővereinek” –hangoztatta a havannai külügyminisztérium nyilatkozata.

Az új testület döntése értelmében Kuba mellett Fehéroroszág is lekerült a listáról. Az emberi jogok és különösen a politikai jogok megsértésével vádolt két ország tulajdonképpen annak köszönheti ezt, hogy az ENSZ új emberjogi szervezetének tagjai hosszas, kimerítő vita eredményeként egyeztek meg a testület működési elveinek a szabályzatáról. Ennek értelmében összesen tíz referens tájékoztatja a testületet az emberi jogok megsértéséről. Ezeknek a referenseknek a mandátuma azonban Kubára és Fehéroroszországra immár nem terjed ki.

Az Egyesült Államok kedden sajnálatát fejezte ki a döntés miatt. Washington azt sérelmezi különösen, hogy a tanács, amely a korábbi Emberi Jogi Bizottság örökébe lépett, túlságosan az Egyesült Államok szoros szövetségesére, Izraelre összpontosít, míg más olyan államokra, amelyekben súlyos sérelem éri az emberi jogokat, nem fordít kellő figyelmet. A „feketelistán” ugyanis az új rendelkezések értelmében kilenc ország mellett továbbra is szerepelnek a megszállt palesztin területek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.