Nagyvilág

Újabb időhúzás Koszovó ügyében

Új határozati tervet köröztetnek az ENSZ Biztonsági Tanácsában szerdán az Egyesült Államok és az Európai Unió diplomatái Koszovó ügyében, azt javasolva, hogy még négy hónapot adjanak a szerbek és az albánok tárgyalásainak, s ha akkor sem lesz köztük megállapodás, lépjen életbe automatikusan az Ahtisaari-terv.

Nem valószínű, hogy a javaslat elnyeri Oroszország jóváhagyását, mivel csak a szerbekre, Moszkva szövetségeseire gyakorolna nyomást az engedmények érdekében, mert Martti Ahtisaari ENSZ-megbízott terve eleve függetlenséget szán a nagyrészt albánok lakta szerbiai tartománynak. Oroszország már kilátásba helyezte, hogy vétóval akadályoz meg minden olyan BT-határozatot, amely nem nyeri el Belgrád jóváhagyását.

Ahtisaari a finn YLE televízióban azt mondta hétfőn, hogy Koszovó a várható orosz vétó ellenére mindenképpen elnyeri a függetlenséget még ebben az évben. Ez azt jelentené, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió az ENSZ mellőzésével oldaná meg az ügyet.
A közös megállapodás még létrejöhet Vlagyimir Putyin orosz és George Bush amerikai elnök július 2-re kitűzött kennebunkporti találkozóján.

Koszovóból (Rigómező) a Nyugat 1999-ben katonai erővel űzte ki a szerb hatalmat. A tartomány alapvető történelmi jelentőséggel bír a szerb nemzet kialakulása szempontjából, ezért Belgrád elképzelhetetlennek tartja elszakadását a szerb államtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik