Nagyvilág

Ismét halálos ítéletet kértek a bolgár ápolónőkre

Az ügyész a halálos ítélet megerősítését kérte szerdán a líbiai legfelsőbb bíróságtól a több száz líbiai gyerek szándékos megfertőzésével vádolt öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos büntetőperének fellebbviteli tárgyalásán.

A vád szerint a vádlottak mintegy 400 líbiai gyereket fertőztek meg a halálos AIDS-betegség kórokozójával az 1990-es évek végén Líbia második legnagyobb városának, Bengázinak a gyermekklinikáján. A vádlottak – Krisztiana Valcseva, Nasszja Nenova, Valja Cserveniacska, Valentina Szirapulo, Sznezsána Dimitrova, valamint a palesztin Asraf Dzsuma al-Hadzsúdzs – tagadják a vádat. A líbiai legfelsőbb bíróság július 11-ét jelölte meg szerdán ítélethozatalának napjaként.

Több szakértői vélemény is azt látszott alátámasztani az első és a másodfokú tárgyaláson, hogy a vádlottak még nem dolgoztak a bengázi kórházban, amikor a tömeges HIV-fertőzés megtörtént, mégis halálra ítélték őket mind első, mind pedig másodfokon. Nagy nemzetközi nyomás nehezedik Líbiára a hat külföldi egészségügyi dolgozó szabadon bocsátása érdekében.

Még van remény

Egyes líbiai igazságszolgáltatási források szerint a legfelsőbb bíróság valószínűleg helybenhagyja a 2004-ben első fokon meghozott, majd 2006 végén megerősített halálos ítéletet. Az ápolónők egyik ügyvédje ellenben úgy vélekedett, hogy az ítélethozatal július 11-re halasztása jó jel, annak jele, hogy a legfelsőbb bíróság megfontolandónak tartja a védelem érveit, és újra ki akarja vizsgáltatni az egész ügyet. Ha a legfelsőbb bíróság is megerősíti a halálos ítéletet, a líbiai Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács elé kerülhet az ügy.

Ennek a kormányirányítás alatt álló testületnek joga van átváltoztatni a halálos ítéletet szabadságvesztés büntetésre, amelyet a vádlottak hazájukban tölthetnének le. Politikai elemzők valószínűnek tartják, hogy ez a testület hazaengedné Bulgáriába az öt ápolónőt és a palesztin orvost, aki időközben maga is bolgár állampolgárságot kapott, ha megállapodás születik a megfertőzött gyerekek családjainak fizetendő kártérítésről.

Nem fizetnek kártérítést

A jogi eljárással párhuzamosan tárgyalások kezdődtek az elmúlt hetekben az áldozatok családjai, a líbiai hatóságok és az Európai Unió képviselői között. Szeif el-Iszlám Kadhafi – Moammer el-Kadhafi líbiai vezető fia -, az áldozatok családjainak nevében fellépő líbiai alapítvány elnöke kijelentette: a legfelsőbb bíróság ítéletét követően azonnal hozzálátnak a megoldást segítő intézkedések kidolgozásához. A líbiai alapítvány tízmillió eurót követel mindegyik érintett családnak.

Szófia nem hajlandó kártérítést fizetni, mert az – felfogása szerint – egyet jelentene az ápolónők bűnösségének elismerésével. Az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal közösen létrehozott azonban egy szolidaritási alapot, amelyből finanszíroznák a bengázi kórházban HIV-vírussal fertőződött gyerekek ápolását, és támogatnák az érintett családokat.


Az EU is nyomást gyakorol

A múlt héten Benita Ferrero-Waldner, az EU külkapcsolatokért felelős biztosa és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter látogatott el Líbiába, hogy elősegítse az egyezség létrejöttét. Líbiai tisztségviselők azt mondták, hogy kedvező eredményeket hozott Ferrero-Waldner és Steinmeier látogatása, hamarosan létrejöhet az egyezség. Az említett líbiai alapítvány egyik illetékese azt mondta szerdán nyugati tudósítóknak, hogy péntekre várható az ügy rendezésének bejelentése.

A nemzetközi sajtó nagy figyelemmel kíséri a pert. Az újságírók a tárgyalóterem előtti váróteremben tévéképernyőn követhetik az eseményeket, de a kamerák csak a négy bírót mutatják. A bíróság épülete előtt az áldozatok hozzátartozói tüntettek a betegségben elhunyt, illetve megfertőződött gyermekeik fényképeit lobogtatva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik