Nagyvilág

Kormányátalakítás Franciaországban

A nemzetgyűlési választásokon aratott jobboldali győzelmet követően Nicolas Sarkozy francia elnök kedden kisebb kormányátalakítást hajtott végre és 12 új államtitkárt - köztük két szocialista és két centrista politikust nevezett ki.

Christine Lagarde eddigi mezőgazdasági minisztert nevezte ki a gazdasági és pénzügyminisztérium élére. Elődje, Jean-Louis Borloo környezetvédelmi államminiszter lett Alain Juppe utódaként, aki lemondott tisztségéről, miután a vasárnapi választásokon elveszítette parlamenti mandátumát.


A 32 tagúra növekedett kormányzati testületben Francois Fillon kormányfő irányítása alatt ezentúl 15 miniszter (7 nő) és 16 államtitkár (4 nő) dolgozik. A miniszterelnök-helyettesi és környezetvédelmi államminiszteri posztot Jean-Louis Borloo eddigi gazdasági és pénzügyminiszter vette át Alain Juppé utódaként, aki lemondott tisztségéről, miután a vasárnapi választásokon elveszítette parlamenti mandátumát.


A gazdasági és pénzügyminiszteri tárcát Christine Lagarde eddigi mezőgazdasági miniszter vette át, akinek helyére Michel Barnier volt európai biztos és korábbi külügyminiszter került, egyetlen új személyként a miniszterek között. A kormány új szóvivője Laurent Wauquiez, a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) parlamenti képviselője lett. Az elmúlt hónapban Christine Albanel kulturális miniszter látta el ezt a feladatot.


A május 6-án fölényes győzelemmel államfővé választott Nicolas Sarkozy által május 18-án kinevezett miniszterek többsége hivatalában maradt. Francois Fillon kormányfőt az államfő a nemzetgyűlési választásokat követően már hétfőn megerősítette hivatalában.


Sarkozy 12 államtitkári poszttal bővítette a kormányt, közülük kettőre ismert baloldali politikust nevezett ki. Fadela Amara, a Ni Putes Ni Soumis (Sem Kurvák, Sem Alázatosak) nevű civil szervezet elnöke a várospolitikáért felelős államtitkári posztot kapta meg, míg Jean-Marie Bockel, Mulhouse város szocialista polgármestere és szenátora a frankofónia és együttműködési kérdésekért lesz felelős a szocialista vezetésű külügyminisztériumban.


A centrista André Santini a költségvetési minisztérium közalkalmazotti ügyekkel foglalkozó államtitkára lett, míg Valérie Létard, szintén centrista szenátor szolidaritási államtitkár lesz a munkaügyi minisztériumban. Bernard Laporte, a francia rögbiválogatott edzője az októberi világbajnokságot követően lép be a kormányba sportügyekkel foglalkozó államtitkárként.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik