Külföld

Belgrád Mladicsra összpontosít

admin
admin

2007. 06. 19. 15:39

Szerbia Ratko Mladic tábornoknak, egykori boszniai szerb katonai parancsnoknak, Goran Hadzicnak, a horvátországi lázadó szerbek volt vezetőjének és Stojan Zupljaninnak, a boszniai szerbek egykori rendőrparancsnokának őrizetbe vételére összpontosít - mondta kedden egy szerb miniszter.

“Bizonyítékunk van arra, hogy Mladic belépett Szerbiába 1997-ben, és biztosan ott élt 2005-ig” – mondta Rasim Ljajic, a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésért felelős miniszter. Hozzátette: Radovan “Karadzicról (a boszniai szerbek háború alatti elnökéről) nincs ilyen értesülésünk, az ő holléte teljesen ismeretlen”.

A szerb miniszter arra reagált, amit Carla Del Ponte, a délszláv háborús bűnösök ügyében eljáró Nemzetközi Törvényszék (NT) főügyésze mondott hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A főügyész kijelentette, hogy általános haladást lát Szerbia magatartásában a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködés terén, amióta megalakult a múlt hónapban az új belgrádi kormány. Példaként említette, hogy a szerb hatóságok szerepet játszottak Zdravko Tolimir boszniai szerb tábornok, Mladic közeli munkatársa és Vlastimir Djordjevic volt jugoszláv rendőrtábornok elfogásában.

Ugyanakkor szerinte továbbra is szégyenfolt Belgrád bizonyítványában, hogy még mindig szabadlábon van Radovan Karadzic, Ratko Mladic és két további feltételezett háborús bűnös. Kifejezte meggyőződését, hogy ezek a személyek Szerbiában vannak, vagy legalább is “elérhetőek Szerbia számára”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.