Nagyvilág

V4: lesz Gyurcsány-Fico találkozó

Négy nappal a sorsdöntőnek ígérkező EU-csúcs előtt tanácskozásra gyűlnek össze hétfőn a szlovák fővárosban a Visegrádi csoport országainak miniszterelnökei.

Szlovákia a V4 soros elnökeként rendezi meg a csúcstalálkozót, amelynek alkalmából először kerül sor a magyar és a szlovák miniszterelnök megbeszélésére. Gyurcsány Ferenc a V4 tavaly októberi csúcstalálkozóján, Visegrádon azzal indokolva mondta le a kétoldalú találkozót szlovák kollégájával, hogy Robert Fico nem volt hajlandó elhatárolódni a magyarellenes szlovákiai atrocitásoktól.

A szlovákiai sajtóban felmerült: vajon Fico most nem vesz-e revánsot Visegrádért? Ján Kubis szlovák külügyminiszter szerint Pozsony nem fontolgat ilyen lépést. De mert Robert Fico máig nem határolódott el a magyarellenes kirohanásoktól azóta sem tartózkodó Ján Slotától, szlovákiai elemzők szerint a hétfői csúcs legérdekesebb eseménye mindenképpen Fico és Gyurcsány kétoldalú megbeszélése lesz. A hűvös viszony teljes feloldása megfigyelők szerint nem várható. Az MKP elnöke, Csáky Pál sem számít érdemi áttörésre, lehetséges minimumként azt reméli, hogy a kisebb fajsúlyú ügyekben talán lesz előrelépés.


V4: lesz Gyurcsány-Fico találkozó 1

V4: lesz Gyurcsány-Fico találkozó 2

Jaroslaw Kaczynski lengyel, Mirek Topolánek cseh, Robert Fico szlovák és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök Pozsonyban (balról). (fotó: MTI)

V4: lesz Gyurcsány-Fico találkozó 3


“Nem azért találkozunk, hogy kiélezzük a viszonyt, hanem azért, hogy csökkentsük a feszültséget” – jelentette ki vasárnap este Pozsonyban Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök.

A két miniszterelnök tavaly októberben, az előző visegrádi csúcsértekezleten tartott volna kétoldalú találkozót, de Gyurcsány Ferenc ezt váratlanul lemondta, mert úgy gondolta, az akkor igen csak feszült magyar-szlovák viszony légkörében ez aligha lett volna sikeres.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik