Nagyvilág

Jobboldali győzelem Franciaországban

Közel negyven százalékos rekordalacsony részvétel mellett abszolút többséget szerezve a jobboldal nyerte meg vasárnap este a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, de a szocialistáknak sikerült növelni a parlamenti frakciójukat.

A választások legnagyobb vesztese a miniszterelnök-helyettes Alain Juppé, akit alig egy hónappal ezelőtt bízott meg a köztársasági elnök a környezetvédelmi csúcsminisztérium vezetésével. A képviselőjelöltként a bordeaux-i választókerületben szocialista riválisától vereséget szenvedett egykori kormányfő azonnal benyújtotta lemondását.


Bővült a szocialista frakció

A becslések szerint az előrejelzettnél kisebb arányban nyert Nicolas Sarkozy államfő pártja, és a korábbi 359 helyett csak 319-329 képviselője lesz a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) az 577 fős nemzetgyűlésben. A köztársasági elnököt támogató Új Centrum 17-22 képviselőt jutathat a nemzetgyűlésbe, 20 fő esetén önálló frakciót alakíthat.


Az eddigi 149 fős szocialista frakció 202-210 tagúra fog növekedni. A baloldalnak eddig együtt összesen 180 képviselője volt az alsóházban, az új nemzetgyűlésben az ellenzék 233 fővel számolhat. A kommunisták 19 képviselővel a második világháború óta először feltehetően nem tudnak önálló frakciót alakítani, ugyanis ahhoz legalább 20 főre lenne szükségük. A Zöldek négy helyet szereztek.

A centrista Francois Bayrou Demokrata Mozgalma (MoDem) négy képviselői helyet tudott megszerezni, a szélsőjobboldali Nemzeti Frontnak viszont továbbra sem nem lesz képviselője a nemzetgyűlésben, ugyanis a második fordulóba bejutott egyetlen jelöltje, Marine Le Pen alulmaradt a szocialista jelölttel szemben.

Elmaradt a “kék hullám”


Valamennyi felmérés abszolút jobboldali többséget jelzett előre az első forduló eredményét követően, de az UMP színének megfelelően jósolt “kék hullám”, azaz legalább 400 képviselői hely megszerzése nem következett be, amely elemzők szerint az új kormány által 2009-re tervezett szociális áfa bevezetése és a minimálbér két százalékos emelésének limitálása ellen indított szocialista kampánynak köszönhető.

Francois Fillon kormányfő ugyanakkor üdvözölte, hogy a franciák egyértelmű és koherens választással lehetőséget adtak a köztársasági elnöknek, hogy végrehajtsa programját és megígérte, hogy folytatódik a Nicolas Sarkozy államfő által meghirdetett nyitás politikája, azaz baloldali politikusok bevonása a kormányzásba.


—-Rekordméretű távolmaradás—-

A parlamenti választásokon a távolmaradás hagyományosan jelentősebb Franciaországban az elnökválasztáshoz képest. Az elmúlt húsz évben a részvétel soha nem haladta meg a hetven százalékot, s a nemzetgyűlési választások két fordulójában rekordot döntött a távolmaradás közel negyven százalékkal.


A nemzetgyűlési választások második fordulójával az a hat hetes ciklus ért véget, amelynek során négyszer vonult urnához a valamivel több, mint 44,5 millió szavazásra jogosult francia állampolgár.


A nemzetgyűlési választások mindkét fordulójában rekord méretű volt a távolmaradás, de míg az első fordulóban a baloldali szavazók maradtak otthon, addig a jobboldali szavazók a második fordulóban azt gondolták, hogy felesleges elmenni szavazni, hiszen biztos a jobboldali győzelem – hangsúlyozza Pascal Perinneau, a Politikatudományi Intézet elemzője.


Június végén ül össze


A május 6-án fölényes győzelemmel megválasztott Nicolas Sarkozy konzervatív államfő mostantól abszolút többséget tudhat a parlamentben ambiciózus reformprogramja végrehajtásához, a jobboldal győzelemét ugyanakkor beárnyékolja Juppé veresége és a parlamenti frakció csökkenése.


Az új nemzetgyűlés június 26-án rendkívüli üléssel kezdi meg munkáját, melynek témája az igazságügyi, a pénzügyi, az oktatási és a nyugdíjreform megvitatása lesz.


Royal könyvet írt a vereségéről


A vereség hatására a Szocialista Párton belül már megindult a belső harc a pártelnöki posztért a korábbi köztársasági elnökjelöltek között. Ségolene Royal, az elnökválasztás vesztes szocialista jelöltje a szerdán megjelenő Egy vereség kulisszatitkai című könyvben jelenti be, hogy ő és élettársa, négy gyermeke édesapja, a pártfőtitkár Francois Hollande szakítottak – mondta be a France 2 közszolgálati televízió választási műsora közben.


Royal megerősítette, hogy a 2008-as pártkongresszuson jelölteti magát és át kívánja venni a párt vezetését Francois Hollande-tól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik